Консултациите между политическите сили за състава на Общинската избирателна комисия в Русе приключиха с пълен успех, а партиите не нарушиха традицията и се разбраха от раз кой да заеме ръководните места. 
Участниците в консултациите, които се проведоха при кмета Пламен Стоилов, се споразумяха комисията да бъде оглавена от представител на ГЕРБ.

Изненадващо обаче за председателското място от партията не предложиха Мирослава Маркова, която многократно е била на ръководни позиции в районни и общински избирателни комисии, а адвокат Николай Братованов.  
От 2008 година той се занимава с провеждането на избори, като е бил член на районни избирателни комисии. На предходните местни избори беше председател на ОИК в Сливо поле.
Тогава проведохме една много толерантна и чиста кампания, като нямаше жалби и недоволни и сега амбицията ми е такава, като ще разчитам и на един добре подготвен екип, каза за „Утро“ 40-годишният адвокат от Русенската адвокатска колегия. 
Председателското място в комисията всъщност беше пожелано и от БСП, като общинският лидер на партията Пламен Рашев посочи, че предстоящите избори са сложни и трябва да се подходи с професионализъм. Той предложи за поста Милена Хинкова, но отбеляза, че са склонни да разговарят. Зам.областният управител Свилен Иванов, който беше представител на ГЕРБ в консултациите, предложи да се следва моделът от предните избори, като председателското място е за ГЕРБ, а секретарското - за БСП, за което всъщност беше постигнато съгласие. 
Бързо бяха договорени и двете зам.председателски места, като те ще бъдат за Александър Корфонозов от „Обединени патриоти“ и Шейнур Еюб от ДПС. 
А иначе общият брой на членовете на Общинската избирателна комисия е 15, включително с ръководните постове. ГЕРБ ще има петима представители, БСП четирима, „Обединени патриоти“ и ДПС са с по двама, а „Воля“ и „Демократична България“ по един. ЦИК трябва да назначи общинските избирателни комисии до 6 септември.