Усилена работа кипи в сградата на Регионална библиотека "Любен Каравелов". От известно време в помещенията на първия етаж, където се извършваше обработката на книжните издания и комплектуването, тежките бюра и стелажите са изнесени, стаите се боядисват и освежават. 
Причината за този летен трудов ентусиазъм е най-новата идея на директорката Теодора Евтимова: да направи поредното разместване в библиотеката, този път кардинално. На първия етаж от централния вход вдясно ще бъде преместена Читалнята - така фактически залата за четене ще се намира срещу Заемната, обяснява Евтимова. В стаите, които се ремонтират в момента, ще бъдат разположени периодичните издания и работните места за четене на издания, които не се изнасят от сградата на библиотеката. 
Тук пространството е достатъчно за нуждите на читалнята, разпределили сме нещата така, че 
да бъде уютно, удобно и приятно за всички читатели
които ползват тези услуги, обяснява Евтимова. 
Основната цел на това разместване е не толкова Читалнята "да слезе" на първия етаж, колкото Детският отдел да се качи на горния. 
"Истината е, че Детският отдел страшно много е отеснял на малките читатели. Книгите са много, децата, които ни посещават редовно, също са много - а и стават все повече, освен това ние постоянно разчупваме  традиционния модел и вече много отдавна в отдела малките ни посетители не само вземат книжки за прочит. Именно в Детския отдел се провеждат най-различни по жанр и характер събития, които изискват повечко пространство. Това са най-различни ателиета за експерименти, за рисуване, моделиране, конструиране, децата се учат да пеят, да танцуват, получават разнообразни практически познания и умения, които често пъти изискват повечко площ, тъй като са динамични и свързани с много движения", разказва Теодора Евтимова. 
Всъщност, идеята е Детският отдел да се настани в грамадното /в сравнение със сегашното детско пространство/, светло и просторно помещение на сегашната Читалня. Там тепърва ще обмисляме и 
ще разпределяме залата на сепарета, кътове и работилнички
така че да има възможност за различните детски интереси, обяснява директорката. Специално местенце ще трябва да се обособи и за конкретни практически занимания, свързани с желанието на децата да откриват същината на познатите наглед предмети. Така те ще разгадават сами кое от какво е направено и - нещо повече! - сами ще се опитват да създават. Примерно, ако темата, която ще се разглежда, е хартията, те не само ще научават как са я правили в някогашен Китай или в древен Египет, но и сами ще могат да си произведат хартия по специална технология и под ръководството на специален обучител. Само тук обаче децата ще могат да си направят хартия със специален воден знак, но също и ще могат да поставят върху нея свой екслибрис - а това пък ще ги отведе в друга характерна за русенската регионална библиотека тема: първият по рода си в България международен конкурс за екслибрис, който се провежда ежегодно, а отскоро в него участват и много невръстни художници. 
Искаме децата чрез забава и игра, неусетно, да осъзнаят необходимостта от четенето 
- а заедно с това и неговата с нищо несравнима прелест, казва директорката. 
Друго специално място ще бъде отделено за "детските" компютри - те са другата страст на хлапетата, която спецове насочват към позитивната и прагматичната компонента. В един от кътовете ще бъдат поставени места за сядане - там ще се провеждат срещите с писатели или с други интересни хора, пак там ще се провежда и традиционното съботно четене на приказки и детски истории.  
Не бива да забравяме и най-важното: тихото място за четене на самите деца! - казва Теодора Евтимова. Вярно е, че напоследък библиотеките по света все повече разширяват периметъра си на дейност, като добавят събития, които доскоро не се възприемаха като подходящи и уместни за тях. Но това вече е в миналото - дейностите стават все по-разчупени и нестандартното вече се превръща в нов магнит за привличане на вниманието на малки и големи. 
Точно върху това тихо пространство умуваме в момента, обяснява директорката. Това тя и екипът й правят заедно с архитект Йордан Илиев, към когото са се обърнали, за да им помогне в 
оформянето на интериорните пространства 
след кардиналното разместване. 
В РБ не се ангажират с прогнозиране кога ще могат да се похвалят с финал на преместването и с окончателно оформяне на новите пространства. Така или иначе, предстои ни още много работа, коментира Евтимова. 
Ще се боядисват помещенията на обучителния център на първия етаж. Тепърва предстои да се изцикли и лакира и... паркетът! Да, може да не е за вярване, но след като бил вдигнат старият балатум от пода в досегашните канцеларии, внезапно пред очите на всички се открил прекрасен стар паркет! Не мога да си обясня кой и по каква причина е покрил това истинско съкровище с балатума, казва Евтимова. И е сигурно, че след като паркетът бъде почистен и обработен, това ще бъде едно от несъмнените достойнства на новата Читалня. 
След това ще се направи и още едно разместване - след като от Детския отдел се изнесат мебелите и книгите, част от него ще се заеме от отдел "Изкуство". Обучителният център пък ще се настани в помещението, където в момента се намират компютрите, с които работят малките читатели. Хубавото е, че на горния етаж в сегашната Читалня няма нужда от капитален ремонт, така че там сега предстои най-важното: да се избистрят възможно най-сполучливите интериорни решения. За да могат, когато идват тук, 
децата да се чувстват не само приятно, а стопроцентово вълшебно! 
Е, няма как да стигнем някои други библиотеки, но ще направим поне това, което е възможно, въздъхва кратко Теодора Евтимова. Тя наскоро се завърна от Полша, където във Варшава се проведе работна среща по проекта за финансова грамотност, по който русенската библиотека е партньор. 
Във Варшава видях нещо, което толкова много ме впечатли, че още не ми излиза от ума, признава директорката. При посещението в университетската библиотека в полската столица, която обслужва седем университетски библиотеки, тя и нейните колеги останали изумени. "След като се разходихме из различните помещения, зали, хранилища и какво ли не, домакините предложиха да се качим на покрива. Помислихме си: "Покрив като покрив, какво толкова!". Но когато се качихме там, останахме без думи и дори не можахме да ахнем. Върху покрива на библиотеката хората са направили истински парк: със зеленина, с езерца, в които плуват гъски... Папа Йоан Павел Втори е открил тази библиотека. Вече ни беше ясно, че нищо случайно няма - папата едва ли би отишъл да открие някоя съвсем обикновена читалня...", разказва Евтимова. 
И въпреки че на самата нея й е пределно ясно, че чак до парк с езеро и диви лебеди русенската библиотека няма как да се домогне, нищо не й пречи да мечтае. А като мечтае - един ден да почне да си осъществява мечтите. Както се случва в момента.