Как е изглеждала сградата, която днешните русенци на възраст помнят като хотел "Севастопол"? Жителите на града могат да видят импозантното здание, строено през 1892 година като Доходно здание на търговеца Иван Стоянов, по-известен като Соларя. Черно-бял фотос, колажиран върху съвременна цветна снимка на същото място, е една от фотографиите, привличащи вниманието на минувачите по центъра от вчера следобед. 
12 фотоса, обединени от мотото "Миналото днес" са поставени върху шест статива и са разположени срещу Съдебната палата. Те показват стари фотографии на едни от най-символните сгради на Русе, строени в края на 19 и началото на 20 век. Окръжното управление /днес Исторически музей/, банка "Гирдап" /днес място за срещи/, банка "Братя Симеонови" /днес банка ДСК/, Търговско-индустриалната камара /днес библиотека "Любен Каравелов"/, Княжеският дворец, Мъжката гимназия, Паметникът на свободата и Паметникът на загиналите от Пети пехотен Дунавски полк, Австро-унгарското консулство, сладкарница "Тетевен" и самата Съдебна палата припомнят величавото минало на града. 
Старите снимки са издирени и подбрани от работещите в русенския Държавен архив, чийто е и проектът "Миналото днес". Именно архивистите са се заели да съпоставят как са изглеждали някога и как изглеждат сега улици, сгради, площади и паметници. Така те запълват белите петна в историческите познания на някои русенци за града, през който в България са навлезли европейските нрави, цивилизационни модели и моди. 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".