Около 4000 прасета в свинеферма в Караманово ще бъдат евтаназирани и загробени в определено за тази цел място в района, съобщи вчера за "Утро" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Дяков. В събота стана ясно, че взетите проби от животните в свинефермата в ценовското село са дали положителен резултат за африканска чума. В опасната 3-километрова зона около Караманово всички свине в задните дворове вече са заколени или принудително умъртвени. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Босилковци, Кривина, Новград, Беляново, Джулюница, Белцов и Пиперково, както и великотърновските Павел, Вардим, Хаджидимитрово и Совата. Там всички собственици на свине ще бъдат заставени да ги заколят.
Това е четвъртата промишлена свинеферма в Русенско, в която е открит смъртоносният вирус. Първи беше свинекомплексът в Николово. Докато вървеше умъртвяването на 17 000 прасета там, вирусът се появи в Бръшлен, където принудително бяха евтаназирани 40 000 свине. След това чумата удари и свинекомплекса в Голямо Враново, където вече са умъртвени 12 500 прасета. Остават още 17 000, за чиято евтаназия разговорите между управата на комплекса и ОДБХ продължиха и вчера. 
Засега единственият индустриален обект в областта, където заразата не е проникнала, е този в Юделник с 16 000 прасета. Опазени от вируса до момента са и свинефермите в Писанец и Щръклево с по 1500 животни.
Към момента са умъртвени 70 006 свине в откритите общо 8 огнища в свинекомплекси и частни ферми. С новите заразени близо 4000 прасета в Караманово бройката на евтаназираните прасета в региона става 74 006, уточни д-р Дяков.