Безразсъдно шофиране с 96.8 км/ч на завоите по Беленския баир, и то при проливен дъжд, което допълнително повишавало риска на и без това опасния пътен участък, станало причина за смъртта на водач и сериозни наранявания на двама пътници. За тежката катастрофа официални обвинения получи шофьор, който предстои да се изправи пред съда.
Смъртоносният инцидент е от 7 май 2017 година, когато в мелето на пътя пострадаха общо седем човека, между които и 14-годишно дете. Тогава, към 14.30 часа, предаденият на съд водач на "Опел Вектра" пътувал заедно със съпругата си. Въпреки пороя, той тръгнал да навлиза в завой на Беленския баир, като ускорил скоростта до 96.8 км/ч. Докато натискал педала на газта, преминал от дясната в средната пътна лента. По същото време в обратна посока идвал миниван "Фиат Улисе", а след него се движил джип "Волво". И двата автомобила били предпазливи и управлявани с 52.5 км/ч. Заради неприемливата за пътните условия висока скорост, в комбинация с мокрия и хлъзгав от дъжда път, забързаният шофьор на опела изтървал контрол над колата, тя се отклонила наляво, като навляза в насрещното движение и се насочила право към идващите фиат и волво. Водачът на фиата побързал да завие наляво, за да избегне удара, но въпреки реакцията му и навлизането в банкета, двете коли се сблъскали челно. Шофьорът на волвото веднага скочил върху спирачките, за да избегне катастрофа, но джипът поднесъл и последвал втори силен удар с опела. Впоследствие се ударили още две коли - хонда и ситроен, които се разминали най-леко.
След тежките два сблъсъка критично било състоянието на водача на фиата, който въпреки усилията на лекарите в УМБАЛ "Канев" издъхнал. Двете пътнички в минивана също били със сериозни наранявания, които по-късно били приравнени на средни телесни повреди, за които водачът на опела също получи официални обвинения. Пътуващото във волвото семейство бесарабски българи от Украйна с 14-годишно дете се разминало с най-леки травми.