Артистичното мозаечно пано от керамични плочици, поставено преди няколко години на входа на една от сградите на Училището по изкуствата, е съсипано по най-безобразния начин. Ученици и учители изработиха цветната картина, за да оцветят пейзажа на улица "Сливница", но и по този начин да дадат знак, че точно там се намират просторните ателиета, където децата от паралелките по изобразително изкуство в НУИ разгръщат дарбите си на бъдещи художници, архитекти, приложници, рекламисти. През 2014 г., когато НУИ празнуваше 55 години от създаването си, учениците сами изработиха формичките на паното, оцветяваха ги и заедно с преподавателите си ги редиха и лепиха, припомни директорката Мария Дуканова.   
От няколко дни обаче точно по средата на пъстрото пано е монтирано елтабло. На кого му даде сърце да цопне сивата метална кутия точно върху шарените мозаечни елементи и точно това ли беше единственото място, където таблото може да се разположи - засега тези въпроси витаят във въздуха. Както и въпросът наистина ли на хората, които са дошли да свършат тази работа, нищо не им е проговорила художествената мозаечна рисунка.
Кому и за какво точно е необходимо въпросното ново елтабло - това си знаят само онези, които са го набучили върху произведението на изкуството.  
Не ми се иска и за миг да допусна, че за този грозен акт са знаели от фондация "Братя Бобокови", за нуждите на обекта на която най-вероятно е нужна голямата сива ламаринена кутия с излизащите от нея  кабели. Отказвам да повярвам, че естети от фондацията биха одобрили подобно посегателство върху изкуството. 
Впрочем, като стана дума за обекта на фондацията - сградата на бившето Музикално училище на "Борисова", дали пък да не припомним отново, че срокът за завършване на ремонта, посочен на информационнната табела, е изтекъл през юни 2018. Поне така пише на табелата, която от близо година е грижливо скрита зад гъста мрежа, така че хем да стои на видно място, хем да не се чете написаното. Все пак, табелата гласи: "започване на ремонтните работи: 25.09.2017 г., планирана продължителност на работата на строителната площадка: 9 месеца". 
Точно преди година "Утро" разговаря с представителя на фондацията-възложител, посочен като отговорник за ремонта на едно от емблематичните русенски здания. Човекът тогава рече, че работата върви /?!/. Макар че целият град вижда, че това не е точно така. 
Нищо, важното е, че Нумизматичният музей, който въпреки че го няма реално, съществува като регистриран от 2008 година. Нещо повече: музеят си има сайт, в който с големи букви пише, че "Предстои откриване". Има го даже на картата на Русе! Само дето го няма в действителност...