10 номинации за кандидат-кмет на Русе бяха излъчени на приключилото около 22.30 часа в четвъртък събрание на ГЕРБ. 
Очаквано кметът Пламен Стоилов, който бе издигнат от Емил Милушев, си направи отвод, като отказа и номинацията за общински съветник. За свой наследник на поста кметът препоръча общинският директор на "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров, който срещна най-сериозна подкрепа в залата - 130 души гласуваха за, а 48 - с въздържал се.
Логиката обаче сочи, че фаворит е директорката на Гимназията по облекло Диана Иванова, придложена от новия местен шеф на партията Росен Даскалов, който работи в синхрон с областния координатор Пламен Нунев и националното ръководство на ГЕРБ. Зад нейната кандидатура застанаха 70 души, 25 бяха против, а 50 се въздържаха. С издигането на Иванова явно се търси повторение на модела "Фандъкова" в столицата, но има и асоциации с неочакваната поява на сцената на Елеонора Николова през 2002 година, която спечели убедителна победа и върна десницата във властта след ерата "Димитър Калчев".
Какво е мнението на Диана Иванова вероятно ще научим другата седмица, тъй като вчера не беше открита за коментар. Тя вече има политически опит - през май 2015 година бе избрана за общински председател на сочената за партия на бизнесмена Христо Ковачки партия Български демократичен център. По-късно обаче партията не влезе в парламента, залиня и вече няма признаци, че реално съществува.
Заради ескалиралото напрежение след отказа на ГЕРБ да подкрепи Стоилов за трети мандат въпреки предварителния му анонс, че смята да се кандидатира, имаше прогнози за бурно събрание, Очакванията обаче не се потвърдиха. Според вътрешни източници емоциите са били туширани предварително на срещата между Стоилов и зам.-председателя на партията и кмет на Бургас Димитър Николов, членовете на Изпълнителната комисия Красимир Велчев и Живко Тодоров и Пламен Нунев. Вероятно там са били изговорени причините за напълно неочаквания трус в местната структура на ГЕРБ. Затова на партийната среща речта на Стоилов е била кратка и по-скоро делова.
Четвъртият номиниран бе собственикът на верига аптеки Бедрос Пехливанян. Той бе издигнат от Орлин Дяков и събра 105 гласа за, 1 против и 74 въздържал се.
За възможен кандидат-кмет повече от изненадващо бе посочен и баскетболистът Филип Виденов. Идеята за него бе на д-р Кирил Панайотов и получи подкрепа от 75 души, 11 против и 71 въздържал се. Самият д-р Кирил Панайотов пък бе номиран от Гергана Великова, но си направи отвод. Директорът на "Пристанище Русе" Стоян Христов бе издигнат от Бедрос Пехливанян, но го подкрепиха едва 38 души, 8 бяха против, а 62 се въздържаха.
Още една кандидатура на жена предстои да бъде разгледана - тази на депутатката Светлана Ангелова, която бе номинирана от Петя Любомирова. Тя събра 103 гласа в своя подкрепа, 13 против и 47 въздържали се. Самата Ангелова пък излъчи за кандидат името на проф.Михаил Илиев от Русенския университет, за когото гласуваха 71 души, 3 против и 71 се въздържаха. 
Очаквано номинация получи и бившият окръжен прокурор на Русе и апелативен прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев, който бе издигнат от Иван Иванов. 70 души гласуваха в негова подкрепа, 29 - против, а 77 се въздържаха.
Осемте кандидати, останали след отводите на Стоилов и д-р Панайотов, ще бъдат разгледани от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която ще направи окончателния избор. Част от номинираните посочиха, че не се виждат на кметския пост, но въпреки това не си направиха отвод. Вероятно заради предварителните нагласи да се излъчат повече имена от различни сфери.
Номинирани бяха и 61 души за общински съветници, чиито имена също предстои да бъдат разгледани и подредени. Между тях се открояват имената на част от настоящия кметски екип, сред които зам.-кметовете Иван Григоров и Наталия Кръстева, както и на зам.областния управител Свилен Иванов.

Нови вълнения след събранието

На събранието в четвъртък се допускаха хора, които не са членове на ГЕРБ и които гласуваха с фалшиви карти. Те се различават на външен вид от оригиналните карти на членовете на партията. Въпреки това техните гласове бяха отчетени като редовни. Имаше и такива, които не са си плащали членския внос, но също им бе разрешено да присъстват и гласуват.
Това оплакване отправиха вчера в „Утро“ представители на партийната структура, които не пожелаха да застанат с имената си. Твърденията им са, че нередностите са документирани и от тях ясно се виждало как на легитимните карти били изписани имената на членовете, а на фалшивите фигурирали само инициали.