Над 79 000 прасета са евтаназирани на територията на областта заради африканската чума, бе съобщено на вчерашното заседание на областната епизоотична комисия, в което участваха областният управител Галин Григоров, заместникът му Валентин Колев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е приключило до края на миналата седмица. В ход е процедурата в свинекомплекса в Голямо Враново, като до сряда там са умъртвени 6000 свине, с което общият брой на евтаназираните към момента животни на територията на областта е 79 300.
Отчетен бе и броят на регистрираните прасета в лични стопанства, тип „заден двор“. В община Бяла те са 13 и са отглеждани в 8 стопанства в 3 населени места.
По официална информация в община Ветово 14-те регистрирани прасета са умъртвени.
В община Две могили ситуацията е същата като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани.
В Ивановско има две свине в село Кошов, които трябваше да бъдат умъртвени до края на вчерашния ден.
Броят на прасетата в лични стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода регистрираните са 2, а в Тетово има 1 нерегистрирано.
На територията на общините Сливо поле и Ценово към момента не се отглеждат прасета за лична консумация.
В неофициални разговори същото е потвърдено и от община Борово, но все още официално такава информация не е постъпила в областната управа.
Дали обаче информацията за личните стопанства е точна не може да се каже.
Личният интерес, поставен над обществения, създава най-голям проблем. В някои общини собственици на стопанства със свине от типа „заден двор“ отказват да дадат информация, укриват животни и не допускат комисията да си свърши работата. Тепърва предстои анализ и по списъците за компенсиране, с които разполага дирекцията, ще стане ясно кой е имал прасе и кой не, посочи д-р Георги Дяков.
В проверките участва и МВР.
И трите засегнати от чумата комплекси в Бръшлен, Голямо Враново и Николово са заявили, че след извършването на дезинфекция и изчакване на задължителния карантинен срок ще подновят дейността си. Това вероятно ще стане през зимата или през пролетта на идната година.