Безпрецедентната криза в общинската структура на ГЕРБ в Русе продължава да набира скорост, въпреки опитите на областното ръководство на партията да я тушира. След като във вторник новият общински ръководител Росен Даскалов бе представен официално пред медиите, късно вечерта членове на общинското ръководство на ГЕРБ заедно със зам.-кметовете Иван Григовор и Наталия Кръстева и кметовете и кметските наместници, избрани и подкрепени от партията, излязоха с политическа декларация в подкрепа на кмета Пламен Стоилов. Тя е адресирана до Бойко Борисов и Изпълнителната комисия на ГЕРБ и също като първата подобна декларация бе разпратена на подбрани медии от специално създаден имейл в безплатна платформа, което във времето на всепроникващите информационни сайтове и социални мрежи показва или комично високомерие, или трагична неадекватност на експерта по комуникациите.
Размяната на послания чрез медиите е ясна диагноза за разпада на диалога между различните крила в общинската организация на ГЕРБ преди днешното възлово събрание, на което ще бъде определен кандидатът на партията за кметските избори през октомври. Според вътрешни източници това ще бъде бившият окръжен прокурор Огнян Басарболиев. В края на септември миналата година известният юрист подаде оставка като шеф на Апелативната прокуратура във Велико Търново и заяви, че преминава в частния бизнес, а по-късно стана член на съвета на директорите на свинекомплекса в Бръшлен. Няма информация дали с него е говорено по темата и дал ли е съгласие.
Поддръжниците на Пламен Стоилов ще издигнат кандидатурата му за нов мандат, но очакванията са той да си направи отвод, като в същото време посочи кой да поеме щафетата. Все повече знаци сочат, че изборът му е паднал върху действащия зам.-кмет Страхил Карапчански, смятан за един от моторите на кампанията за защита на внезапно пренебрегнатия от ръководството на ГЕРБ Пламен Стоилов.
Категорично ясно е само, че Росен Даскалов няма да се кандидатира за кметския пост, но дори и това му твърдо уверение не успя да охлади страстите.
В декларацията си ръководството на ГЕРБ-Русе припомня направеното от кмета Пламен Стоилов през двата му мандата.
"За осем години той съумя да изтръгне града от безвремието и даде ясна перспектива за развитието на Русе като проспериращ икономически и културен център. Създаде сплотен и добре работещ екип от професионалисти и въведе ред, прозрачност и дългосрочна стратегия в управлението на Общината. Наложи дух на сътрудничество и търсене на максимално широк консенсус в Общинския съвет, както и на активен диалог с гражданите, бизнеса и медиите. Активно работи за подобряване на инвестиционния климат в града, както и за привличането на нови производства, чрез което Русе възвърна позициите си на индустриален център в страната. Реализира знакови за града проекти, чакани десетилетия наред от русенци. Благодарение на упоритата и всеотдайна работа на г-н Стоилов, Русе достигна до висини, за които до преди няколко години не сме дръзвали дори да мечтаем: Градът ни беше домакин на Световно първенство по волейбол; ФК "Дунав" се завърна в "А група" и дори беше на крачка от участие в Лига Европа; През 2016 г. бяхме удостоени с отличието "Европейски град на спорта"; На сцената на "Монбат Арена" посрещнахме световни величия като Lord of the Dance, Nazareth, Uriah Heep, Foreigner и много други", се казва в документа.
Членовете на общинското ръководство заявяват отново и желанието си Пламен Стоилов да бъде кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ. И смятат, че всяка една промяна би била фатална.
"Откакто е в политиката, г-н Стоилов в нито един момент не забрави откъде е тръгнал - запази директния си контакт с хората и остана един от нас! Чрез своите борбеност, енергия и плам, той се утвърди като безспорен лидер и лице на ГЕРБ в Община Русе, отстояващо ценностите и авторитета на партията! Нещо повече - той съумя да изгради една здрава и сплотена структура на партията в Община Русе, която ежедневно, а не само преди избори, работи за решаването на проблемите на хората", пише още в декларацията.
Декларацията предизвика първата политическа реакция от Росен Даскалов, който вчера сутринта коментира ситуацията в личния си профил във Фейсбук.
"Председател съм на общинската структура на ГЕРБ от по-малко от седмица, а вече забелязвам нежелание от страна на част от общинското ръководство да се работи за промяна. Знаете също, че част от това ръководство е назначено в общината на различни позиции и е под прякото управление на настоящия кмет.
Процедурните хватки и апаратните игри, на които ставаме свидетели, изглежда са с цел да бламират промяната, която започва. Те нямат за цел развитие на града, а запазване на ситуацията в момента. Апаратните игри винаги целят да прикрият нещо и са в стила на други партии.
Приемам и разбирам мнението и позицията на различните ни членове и колеги. Но не и в ситуацията, в която това се прави в услуга на интереси, различни от обществените.
Аз ще продължа да избирам градивния подход", пише Росен Даскалов.
Дали на днешното събрание ще се стигне до някакво примирие между воюващите лагери е трудно да се прогнозира. Най-вероятно, ако ескалацията продължава, ще се наложи личната намеса на Бойко Борисов, към който и двете страни декларират доверие и лоялност.