Шестгодишно дете със симптоми на западнонилска треска е лекувано в отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ "Канев". Съмненията за непознатата доскоро, но все по-често появяваща се у нас опасна болест, която се предава чрез ухапване от комар, обаче отпаднаха вчера следобед, когато стана ясно, че изследванията на детето не потвърждават заболяването.
Детето е прието на лечение на 26 юли с висока температура, повръщане и болки в корема. След интензивно лечение е изписано на 3 август в добро състояние. Взети са му две проби за западнонилска треска, които са изпратени в Националната референтна лаборатория.
Съмненията за болестта доведоха до коментари от страна на директора на Националния институт по заразни и паразитни болести проф.д-р Тодор Кантарджиев, който обясни, че вирусът е опасен, тъй като предизвиква възпаление на мозъка. По негови думи децата се преборват по-лесно с болестта и преминават през нея без сериозни последствия. Не така е обаче при хората над 60-годишна възраст, които са най-застрашени от усложнения.
Има доказателства, че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са много важни, съветва проф.Кантарджиев.
Миналата година у нас е имало 15 случая на западнонилска треска, като 2 са смъртни, а в съседните страни - Сърбия, Гърция и Румъния, смъртните случаи са били десетки. 
Комарите разнасят и вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната, съобщи проф.д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница. Тя посочи, че заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата. В голяма част от случаите то преминавало леко за 2-3 дни - с температура, втрисане и общо неразположение.