Загробването на 40-те хиляди животни от поразения от африканската чума по свинете свинекомплекс в Бръшлен е на финала, а в петък и последните 17 000 прасета от фермата в Николово бяха заровени в ямата.
В момента на двете места се извършва усилена дезинфекция, за да могат да възстановят работата си  възможно най-скоро. Нови прасета могат да влязат там най-рано след 6 месеца.
"Зависи от нас вече колко бързо ще успеем да измием качествено, да почистим, да дезинфекцираме", каза д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар на свинекомплекса в Бръшлен.
По пътя на колегите си тепърва тръгват свиневъдите от близкото село Голямо Враново.
"В свинекомплекса в Голямо Враново умъртвяването и загробването започна в събота, продължава и към момента. Около 3000 са животните до понеделник", обясни вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Властите успокояват, че няма опасност за населението в близост до Сливо поле, където са два от терените за загробване на животни.
"На първия терен, където вече е приключила работата, е ограден и има съответна табела. Там, където още продължава, полицията охранява, докато се направи оградата, живата охрана продължава", заяви зам.-кметът на Сливо поле Михаил Чиликов.