Няма опасност от разнасяне на зарази от местата, където са загробени унищожените заради африканската чума по свинете животни, увери д-р Иван Щерев, представител на "Биоконтрол корпорация" на д-р Методи Ботровлиев. Разградската фирма спечели обществената поръчка на стойност 720 600 лева с ДДС за дезинфекция на ударените от вируса комплекси в Бръшлен, Голямо Враново и Николово.
Загробването на животните е най-бързият начин за пресичане на вируса. Опасенията, че изкопите са потенциална екологична бомба, нямат основания. Те са дълбоки 6-7 метра и на дъното им се слага специален дезинфектант срещу африканската чума. Не хлорна вар или гасена вар, каквито слухове се пускат. Наред с това се извършва и газова фумигация /унищожаване с газ - б.р./ под свинефермите. Това унищожава гризачите, посочи д-р Щерев в интервю за Радио Шумен.
Дезинфекцията на свинекомплексите включва три етапа.
Първият се изпълнява по време на умъртвяване на животните. Вторият е в халетата, където са отглеждани и по пътя до ямите за загробване. Третият е по обратния ред - от мястото на загробване към свинефермите и при него се ликвидират евентуални пропуснати участъци. Този етап е по-скоро презастраховка, но и гарантира, че заразата е унищожена.
След това се извършва т.нар. биологична проба. Здрави животни се заселват в дезинфекцираната ферма и се следят от ветеринарни лекари. Ако не заболеят, тестът е успешен. Инкубационният период на вируса е от 5 до 15 дни, но при биологичната проба се изчаква много по-дълго, за да има пълна сигурност в резултата.
Екипите ни са изключително опитни, фирмата е участвала в ликвидиране на болестите син език и нодуларен дерматит, подчерта д-р Щерев.