С традиционното връчване на награди на изявени военни моряци започна вчера националното честване на 140-ата годишнина на Военноморския флот, като Русе традиционно е домакин на началото на празненствата. Контраадмирал Кирил Михайлов припомни: "Когато на 12 август 1879 година се създава Дунавската флотилия, Русе е бил най-гоемият, най-развитият град в България. И не е изненада, че и военният флот е сред първите неща, които започват за страната именно от Русе". Контраадмиралът припомни военните учения, в които българските моряци са участвали през тази година и какво им предстои. Не бих казал, че скучаем, но втората неделя на август за нас винаги е празник и този празник винаги ще започва от Русе, каза той. 
От името на кмета Пламен Стоилов неговата заместничка Наталия Кръстева връчи плакет "Русе" на изявени моряци. Наградата получиха капитан трети ранг Мирослав Трифонов, главен старшина Михаил Младенов и старши матрос Галин Георгиев. 
Контраадмирал Михайлов връчи плакети на ВМС на Наталия Кръстева и на зам.областния управител Валентин Колев, като те върнаха жеста - Кръстева със статуетка, копие на статуята на свободата, а Колев - с икона на свети Николай Чудотворец. Ето, русенци знаят кой е покровител на моряците, отбеляза със задоволство Михайлов. 
Честванията продължиха с празнични изпълнения на оркестъра на Военноморските сили и с церемония-поклонение пред Паметника на моряка. По-късно празненството продължи на централния площад и късно вечерта завърши със заря.