Второ място за най-добър дизайн в категорията "Прототипи" спечели отборът на Русенския университет "Автомобилист", който за пета поредна година се включи в уникалната надпревара "Шел Екомаратон". Футуристичният автомобил, който се движи на електрическа батерия, се е борил за отличието заедно с още над 80 участници от цял свят.
Журито се е впечатлило най-вече от отличната ергономия и комфорт на интериора на болида и мястото на пилота, както и от високото ниво на безопасност на конструкцията. Отчетено е и че инженерите са успели да намалят с 50% теглото на автомобила благодарение на 3D-технология и той вече е едва 27 килограма.
Колата на Русенския университет е изцяло проектирана с помощта на съвременни CAD-системи. С тяхна помощ са развити уникални детайли, които не могат да бъдат произведени с класически технологии. Всеки един от тези детайли е прецизно изработен с триизмерен печат с цел стигане на предвижданото тегло и естетичен външен вид, обясняват от "Шел".
"Изключително много се гордеем с качествената изработка на новия ни автомобил. Искахме да докажем, че можем да се конкурираме с отборите от Западна Европа чрез нашия иновативен подход към ергономията на прототипа. Вярвахме, че можем да сме сред най-добрите и го направихме", споделя ръководителят на отбора доц.Симеон Илиев.
Състезанието през 2019 година се проведе в началото на юли на писта "Мерцедес Бенц" в Уейбридж. Отбор "Автомобилист" успя да измине 424 км с 1 киловатчас енергия и се нареди на 15 място от 41 участници. Другият представител на Русенския университет - HydRU с кола на водородна клетка измина 118 км с 1 куб.м водород и се класира 5-ти от 12 отбора. През 2017 година той спечели първо място за цялостен дизай и визия на състезанието в Истанбул.