Ударените от чумата свинекомплекси в Русенско ще получат над 1.6 милиона лева за умъртвяване и загробване на животните, стана ясно от обявената от Агенцията по храните обществена поръчка. Тя е с четири обособени позиции и изпълнителите са избрани чрез договаряне. Първите три от тях са индустриалните ферми в Бръшлен, Голямо Враново и Николово, които получават съответно 614 500, 460 880 и 307 250 лева. Сумите са без ДДС. С прибавяне на данъка сборът става 1 659 156 лева. Парите са капка в морето, но все са нещо. 

Четвъртата част от поръчката е за дезинфекция и обеззаразяване във всички засегнати от болестта обекти на територията на областта. Тя ще се изпълнява от разградската фирма „Биоконтрол корпорация“, която получава 720 600 лева с ДДС.
Русенска област попада във високо рисковите региони за разпространение на болестта Африканска чума, се посочва в обосновката на обществената поръчка. Тук са регистрирани 12 свиневъдни обекта с приблизително 110 000 свине. Одобрените методи за хуманно умъртвяване на животните са с електричество и чрез газ (въглероден диоксид под формата на сух лед). Преди да започне умъртвяването Регионалният кризисен център към Областната дирекция по храните подготвя процедурите за безопасното обезвреждане на труповете. 
„Убиването трябва да се извърши по възможно най-бързия начин след потвърждаване на диагнозата като първо се умъртвяват свинете, показали клинични признаци на заболяването. Следващ важен етап в ликвидирането на заразната болест е обезвреждане на трупове и контаминиран (заразен с вируса - б.р.) материал. Труповете и контаминираните фураж, посуда, предмети и други незабавно се обезвреждат чрез загробване на определени за това терени по такъв начин, че да се гарантира унищожаването на вируса. Труповете на всички възприемчиви животни, които са умрели или убити за ликвидиране на болестта, трябва да бъдат унищожени под официален надзор по начин, гарантиращ обезвреждане и неразпространение на вируса на АЧС“, се казва в обявлението.
Месото от закланите преди установяването на заразата животни ще бъде проследено и унищожено под официален надзор. Последният етап е почистване и пълна дезинфекция.    

Глътка въздух
Глътка въздух получи вчера единственото незасегнато от чумата голямо стопанство в областта - свинекоплексът в Юделник. От вчера предприятието получи право да изнася месо за преработка, след като пробите за пореден път показаха, че животните там не са засегнати от вируса.