Месеци наред се спекулира къде VW Group (с 650 000 служители) иска да построи друга своя фабрика. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвеждат Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестицията е висока трицифрена милионна сума, коментира Bild.

В крайна сметка решението се взема от Надзорния съвет в края на месеца, като още няма твърд избор между България и Турция.

 

В България емоциите кипят.

Твърди се, че решението е взето. Немският концерн преследва по-високите субсидии в Турция и се поддава на манипулациите на бившия канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер, който дърпа конците на сделката зад кадър.

Според един от авторите на статията в Bild - Том Дрекслер ( "Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган" е заглавието - б.р.), германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на "Фолксваген" Хърбърт Дийс явно няма проблеми с това.

Дрекслер и съавторът на статията - колегата му Паул Ронцхаймер, не оставят съмнение в читателите какво е отношението им към Ердоган, те  директно питат "Фолксваген" дали наистина искат да правят бизнес с този човек – „сатрап, който живее в дворец с 1000 стаи, арестува опозиционери и заплашва журналисти и съдии“?

Какво казва VW? Официално нищо, твърди Bild. Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически с всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската индустрия за автомобили и доставки, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура.

Експлозивният характер на плановете беше обект на интензивни дебати в групата, главният изпълнителен директор на VW Хърбърт Дийс (60 г.) - за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите - беше активирал кабинета на канцлера, научи Bild. Оттам ще има зелена светлина за всяко решение за обвързване на Турция по-близо с Европа и НАТО. А VW централата е толкова силен сигнал.

В концерна случая с Турция се украсява, според Bild. Позовава се на мениджър от концерна, според който: "Такова едно решение е за 40 години, Ердоган няма да управлява дълго."