В разгара на туристическия сезон практика на германските туроператори е да изпращат инспектори в курортите, в които има силно присъствие на германски туристи, съобщи БНР. Те следят за качеството на предлаганите местни услуги и дали те отговарят на германските стандарти.

Много често към инспекторите се присъединяват и репортери от водещи вестници, които след това предупреждават за "подводните камъни" на местното гостоприемство. Разлика в цените, от които ти настръхва косата, пише в днешния брой на "Билд" в репортажа си един от репортерите, посетил Варна и Златни пясъци.

Направеният от него експеримент за разликата в цените на таксиметровите услуги по българското Черноморие са съвършено непонятни за германските граждани. Разстоянието от 25 км от летище Варна до определен хотел в Златни пясъци, изминат с три различни таксита, му струва от 49 лева до 245 лева. 25-те километра могат да ви излязат златни, предупреждава той от страниците на най-тиражния всекидневник сънародниците си, които смятат да летуват в България.

Германските туристи се предупреждават при необходимост да вземат такси от хотела, като се пазарят предварително за цената му. А курортните инспектори предупреждават да се правят снимки със скандалните ситуации, които да се изпращат на туристическите агенции, които предлагат България като дестинация и ада се пускат в социалните мрежи.