Клокочещото напрежение в русенската структура на ГЕРБ вчера изби в безпрецедентно публично противопоставяне след изненадващото оглавяване на общинската организация на партията от Росен Даскалов. Новината бе съобщена след 20 часа в сряда в официалната Фейсбук страница на ГЕРБ-Русе и наред с това до медиите бе разпратено официално прессъобщение. 
На поста успешният бизнесмен Даскалов, станал национално известен със създадената от него първа българска суперкола "Син Кар" и проекта му за завод за електромобили в Русе, сменя кмета на Русе Пламен Стоилов. Рокадата хвърли в смут общинското ръководство на партията, което излезе с остра позиция срещу кадровата смяна, направена "изненадващо и тихомълком". 
Решението, за което в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ изрично се сочи, че е на Изпълнителната комисия, окончателно потвърждава, че партията няма да подкрепи Стоилов за нов кметски мандат. В тази ситуация и той няма намерение да се явява на избори наесен, въпреки че почти всички от досегашния му кметски екип са плътно зад гърба му и го подкрепят. 
Именно заради това от местната структура казват, че на предстоящото събрание на 8 август ще му останат докрай верни и ще го номинират за техен кандидат. Волята му обаче била категорична - самият той ще се откаже от участие в надпреварата за кмет, като си направи отвод. Готов бил обаче със свое предложение кой да го наследи на поста - фигура, която ще бъде подкрепена от застъпниците на Стоилов. Те твърдят, че това ще бъде единственият човек, с когото ще бъдат съгласни да работят. 
Последните събития в ГЕРБ са красноречиви, че общинската структура и областното ръководство са на различни полюси, което поражда съмнения за разцепление в партията. А изборът на нов общински лидер е капката, която е преляла чашата на ескалиращото вътрешнопартийно противопоставяне. Това пък предвещава невъзможност за обединение около фигурата на бъдещия кандидат за кмет, затова от местната структура са готови да поканят Бойко Борисов да присъства на събранието и лично да се запознае със ситуацията.
"На 12 юли досегашният общински ръководител Пламен Стоилов е подал заявление, че желае да се оттегли от ръководството на общинската структура, без да посочва по какви причини. На свое заседание в сряда вечерта Изпълнителната комисия утвърди за нов ръководител Росен Даскалов", обясни за "Утро" областният лидер и член на Изпълнителната комисия Пламен Нунев.
С какво фигурата на Даскалов е изпъкнала като подходяща за политическия пост и защо партийците са се спрели на неговото име, Нунев предпочете да не разяснява. Обясни обаче, че бившият автомобилен състезател е член на ГЕРБ от 10 дни и до избирането му на ръководния пост се е стигнало съобразно указанията на Бойко Борисов за освежаване на партията и включване на нови лица в нейните редици.
"Не, ясно и категорично казвам, че това не означава, че Даскалов ще бъде издигнат за кмет", еднозначно декларира Нунев и изтъкна, че от ГЕРБ работят за постепенно прекратяване на практиката областни и общински ръководители да заемат кметски места.
В същото време обаче от местната структура излязоха с безкомпромисна декларация срещу "еднолично решение от страна на партийното ръководство", в която казват, че не са съгласни с избора на местен шеф, а на всичкото отгоре той е нелегитимен.
"Решението не е законно и не е взето спрямо устава на ГЕРБ. Според него общинското ръководство се избира на общо събрание и след като се излъчи номинация се изпраща за утвърждаване от Изпълнителната комисия", обясни организационният секретар на ГЕРБ-Русе Иван Григоров. 
В декларацията се посочва още, че никой не е обсъдил евентуалното издигане на Даскалов за поста, а от местната структура разбрали случайно в 20.32 часа в сряда от съобщение на фейсбук страницата на ГЕРБ. Напротив - след оставката на Стоилов на шефския пост е сложен сегашният зам.областен управител, бивш зам.-кмет и депутат Свилен Иванов като от структурата са смятали, че той ще поеме ръководството поне до края на изборите.
"Росен Даскалов е напълно непознат като член и активист в общинската структура на ГЕРБ, няма никакъв принос към организационния живот на партията и изказваме своите опасения, че Изпълнителната комисия е била подведена с избора му. Имаме готовност да работим за поредната знакова изборна победа на ГЕРБ в община Русе, защото нямаме желание градът ни да се върне там, откъдето тръгна преди 8 години! За нас обаче евентуална кандидатура на Росен Даскалов за кмет на  Русе от ГЕРБ би била абсолютно неприемлива, тъй като това лице не се ползва с нашата подкрепа", недвусмислено се казва в декларацията.
Отделно от местната структура прогнозират крах на изборите, ако ГЕРБ решат да заложат на външния играч. И макар да са получили покана за среща с областното ръководство, смятат да я подминат.
Сред 20-те души, подписали декларацията, са двама от четиримата зам.-кметове - Иван Григоров и Наталия Кръстева, водещи общински съветници от ГЕРБ и от кметовете на селата на територията на община Русе. С нея не са се съгласили единствено кметовете на Басарбово и Семерджиево Николай Колев и Мюжгян Халилова.
"Запознат съм с декларацията и не виждам проблем в нея. Тя ще стигне до централата на ГЕРБ и до Бойко Борисов. Декларацията е подписана от едва 14-15 човека, а членовете ни в общината са над 2200 души. Така че структурата си е обединена и няма никакво разцепление", категоричен бе Нунев. Той заяви, че Стоилов все още се ползва от подкрепата на ГЕРБ и е съвсем възможно да бъде издигнат за кмет.
"Нямам никакви конфликти и пререкания с него. Не може въобще да се говори за обтегнати отношения между нас", директно заяви областният лидер.
На противоположна позиция обаче са общинските партийци.
"Някой е подготвил готвенето /на Стоилов - б.р./, на печката, сложил тенджерата, сготвен, точно и ясно", заяви Иван Григоров и така илюстрира мнението, че срещу Стоилов и кандидатурата му за трети мандат се е работило подмолно, но съвсем целенасочено.
Плод на черната кампания срещу него били изтеклите по жълти сайтове новини за личния му живот. Целта била Стоилов да бъде елиминиран от предстоящите избори, а причината - солиден финансов интерес. Според местните членове на ГЕРБ вече няколко години от високи позиции се работело срещу благото на общината и се спъвала работата й.
За пълно изясняване на обективните и междуличностни проблеми в русенската организация на ГЕРБ от общинската структура са поели ангажимент на събранието на 8 август да присъстват кметовете на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров, които са и членове на Изпълнителната комисия.
Самият Росен Даскалов предпочете вчера да не отговаря на телефонни обаждания, въпреки засиления интерес към него.