3 номинации за кмет са издигнали партийци по време на събранието на ГЕРБ във вторник вечерта в Бяла. Това са били досегашният кмет Димитър Славов, неговият заместник Евгени Димов и председателят на общинския съвет Мариан Антонов. Димов и Антонов обаче си направили отвод и отказали да участват в кметската надпревара, затова единствен фаворит за поста, около чиято фигура се обединили, се оказала тази на досегашния градоначалник Димитър Славов. Той вероятно ще бъде и водач на листата с общински съветници, както беше и на предходните местни избори. В нея със сигурност място ще намери и сегашният председател на съвета Мариан Антонов.
Иначе на събранието са излъчени 20 номинации за съветници като един от предложените си е направил отвод и затова от местната структура ще предложат общо 19 имена. Ще се разчита и на утвърдени с годините съветници, но място в листата ще намерят и нови авторитетни имена, включително от гражданската квота, съобщават от ГЕРБ.
От партията ще предложат и кандидати за кметове във всички села на територията на общината. Заради намаляването на населението прогнозите били, че едва в 5 населени места ще има реални избори, а в останалите ще се назначават кметски наместници и жителите им ще гласуват само за общински кмет. В Полско Косово, Босилковци, Дряновец, Копривец и Лом Черковна ГЕРБ ще издигне свои кандидати, като макар във всички села сегашните кметове да са от партията, на места ще има нови лица, тъй като ГЕРБ са решили да не разчитат на досегашните. В останалите села - Пет кладенци, Стърмен, Пейчиново, Ботров и Бистренци, най-вероятно заради демографския срив ще се назначава кметски наместник.
И за Бяла все още никоя друга партия не е обявила своите номинации за кмет. Дългогодишната "червена крепост" беше превзета от ГЕРБ на последните местни избори, а според слухове предшественикът на поста Кольо Келерджиев няма да се впуска отново в кметската битка, а БСП ще излъчи ново име.