Общинският съветник от "Група за Ветово" Димитър Денев е с предсрочно прекратени пълномощия. Причината - нямал адресна регистрация на територията на Ветово, а официалният му адрес от 2000 година бил в Русе. С това решение е излязла Общинската избирателна комисия във Ветово на 4 юли, но то не е в сила, тъй като Денев обжалва цялата сага. Според него целта е той да бъде отстранен от участие в предстоящите местни избори в края на октомври, тъй като едно от изискванията към кандидат-политиците е за 6-месечна уседналост в желаната община.
Същината на спорната ситуация се корени в заличаване на адресната регистрация на Денев в Писанец със заповед от 25 юни. Според адвоката му тя е издадена изцяло в разрез с правилата, като е затрит целият адрес като несъществуващ, което било равносилно на изселническа заповед, характерна за друг строй.
"Заличаването е направено в нарушение на добрите нрави, без да има основания и рефлектира върху конституционните права на Денев да избира и да бъде избиран. Той е известен с активната си гражданска позиция, вече е трети мандат общински съветник, а дори и 1 ден прекъсване на неговата уседналост ще бъде пречка при евентуалното му кандидатиране на изборите и включването му в листи", изтъкна още адвокатът на Денев. Готов да свидетелства в полза на Денев беше и председателят на общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед, но засега съдът не прибегна до неговия разпит.
Зам.кметът Ивайло Кадишев пък обясни, че адресната регистрация е заличена след жалба на собственика на имота, на който се водел, че живее Денев, а реално неговата къща не била там.
"Изглежда, че Денев живее 12 години на адрес, който самият той не знае какъв е. Случайно открихме разминаването, когато правихме проверка покрай новорегистрираните граждани от Турция. Оказа се, че през 2007 година той се е регистрирал на ул."Априлци" 19, а всъщност имотът му е на "Васил Априлов" 19. Това са съвсем различни улици", коментира пред "Утро" кметът Георги Георгиев. Отделно той изрази съмненията си, че Денев реално живеел в Писанец. Иначе в общината били заличени регистрации на други близо 35 души, които са преценени за незаконни и свързани с изборен туризъм.
"Излиза така, че аз съм изкарал няколко мандата в общинския съвет, а и известен период като заместник кмет, с нелегитимен адрес", недоумява Денев, като твърди, че досега не е имал проблем с адреса си, включително и когато е опирал до работа с отдела по местни данъци и такси.
Потърпевша от принудителната смяна на регистрациите била и неговата майка, с която живеят заедно и която води отделен спор за заличения адрес.
Иначе състав на Административния съд прецени, че за да се изчистят въпросите, е необходима справка от ГРАО, която да покаже какви са извършваните действия по адресната регистрация на Денев и кога са правени. Затова делото бе отложено.