Най-сетне има надежда за дългоочакваното конструктивно укрепване на потъващия блок "Русия", чийто видим вече наклон крие реален риск за обитателите му. Вторият опит на общината да намери фирма, която да изготви инвестиционен работен проект за укрепването на проблемната сграда срещу автогарата се оказа успешен.  

Вече е избран изпълнител, който да се заеме с проектирането срещу сумата от 108 000 лева. Това е ДЗЗД „Русия 2019“, в което влизат русенските фирми „Гео Чонов“ и „Ривал-Инженеринг-Михайлов и Сие СД“. И двете фирми са специализирани в проектантската дейност и строително-ремонтните услуги. 
Другият участник в обществената поръчка - варненската фирма „Фрибул“, беше отстранен, тъй като не отговаря на обявените изисквания. Впрочем, това беше фирмата, заради която беше прекратена първата обществена поръчка. Тогава „Фрибул“ отново не отговаряше на изискванията и заради нередности не беше допусната, но това не й попречи отново да подаде документи. 
ОТ ДЗЗД „Русия 2019“ предлагат срок от 75 календарни дни за изготвянето на инвестиционен работен проект за укрепване на проблемната сграда. 
Както е известно, средствата за проучвателните и проектни дейности за конструктивното укрепване на блок „Русия“ и земната основа около него бяха отпуснати от регионалното министерство.
Строеният през 1968 година 12-етажен блок „Русия“ започва да пропада след силното земетресение във Вранча на 4 март 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 79 сантиметра. По земната основа на сградата има много неравномерни слягания, които са причинили значителни повреди по фугите, а също и пукнатини и деформации по носещата конструкция на сградата. Бетоновото покритие на покривните елементи е почти напълно разрушено и носещата армировка е силно корозирала, а това създава потенциален риск за безопасността на обитателите в сградата. В края на миналата година по опасно наклонения блок се появиха отново проблеми, свързани с течащия покрив.