Завишен брой на исканията за разрешителни за работа на непълнолетни регистрират в Инспекцията по труда в Русе. Това отбеляза Светлана Лазарова от ИТ, която посочи, че само през юни са били подадени 37 заявки за такива разрешения. От януари досега исканията са 153, а за цялата 2018 година те са били 162, каза Лазарова. 
До този момент инспекторите са издали само два отказа. Единият е бил за младеж, който искал да работи като воден спасител, а другият - за желаещ да се включи в строителството. Наредбата не позволява непълнолетни да работят това, тъй като тези професии са рискови, уточни Лазарова. 
Тя посочи, че най-много са младите хора, ненавършили 18 години, които през ваканцията си изкарват някой лев като сервитьори и бармани. Двайсетина разрешения са издадени за младежи, които се наели да лепят етикети на продукти на „Оргахим“. Те работят в хале, което се намира отделно от производствените сгради, а етикетите са самозалепващи, така че нямат достъп до вредни химически препарати, добави Светлана Лазарова. 
Тя отчете също и нарастване на броя на еднодневните трудови договори в селското стопанство. През юни те са били 1650, от януари досега - 3107, докато за цялата минала година бройката е 2326.