Певческите групи „Мераклии“ и „От извора“, танцьорите от „Луди млади“, малките изпълнители от „Славейче“ и най-добрият имитатор на Тодор Колев съгражданинът му от Шумен Крум Крумов бяха сред най-аплодираните изпълнители на Фестивала на самодееца в Ценово, организиран от Общинския съюз на читалищата в Деня на народните будители.
На сцената излязоха повече 20 групи и индивидуални артисти, които заедно с многобройната публика почетоха трите кръгли годишнини, свързани с Паисий Хилендарски - 300 години от рождението му, 240 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му като светец.
„Първи ноември е тържество на нашата историческа памет, на националното ни самочувствие и съзнание, на българския дух. Днес повече от всякога имаме нужда от духовна опора. Примерът на народните будители е нашият най-верен нравствен спътник за безкористна служба в името на добруването на българския народ. Читалищата и самодейците са част от съвременните будители, защото са призвани не само да съхраняват, но и да предадат на поколенията след нас българския дух, обичаи и традиции“, каза в словото си кмeтът на общината д-р Петър Петров. 
В края на вечерта всички станаха на крака и хванати за ръце заедно запяха една от вечните български песни - „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров.