Всички български граждани е препоръчително да сменят паролите за онлайн регистрациите си и персоналните си идентификационни кодове (ПИК) в Националната агенция за приходите (НАП), ако имат такива. Това съветва говорителят на институцията Росен Бъчваров. Той съобщи, че до седмици ще има механизъм всеки български гражданин да разбере точно какви данни са изтекли за него.
"Съпоставяме всички изтекли данни с реалната база данни, защото има спекулации. Разработваме начини как всеки да може да провери точно какви данни са изтекли за него –дали с ПИК, дали с електронен подпис. Алтернативата е да се осигури достъп на всички до всичко, което е абсурдно", каза Бъчваров.
Той обясни, че макар засега да не е завършен напълно анализът точно какви данни са изтекли за всеки засегнат български гражданин, 190 души вече са уведомени да сменят личните си документи, като това е направено въз основа на анализ на структурата на изтеклите файлове. Всички останали засегнати от пробива българи обаче няма нужда да сменят документите си.
Говорителят на НАП обясни, че институцията се е консултирала с асоциации на банки, нотариуси и фирми за бързи кредити и общото мнение е, че няма нужда да се подменят личните документи.