Новият мажоритарен собственик на "Свинекомплекс Николово", придобил 65,22% от капитала на дружеството броени дни преди в него да бъде открита африканска чума, не само не е разочарован от инвестицията си, но напротив - готов е да вложи още средства, за да я увеличи. Мощният производител на фуражи е внесъл търгово предложение за придобиване акциите на останалите собственици. Към момента те притежават 1 217 039 акции, които "Вианд" предлага да изкупи по 0,93 лева за брой.
Както "Утро" писа, на 12 юли "Вианд" закупи дяловете на двама от основните акционери в "Свинекомплекс Николово" - "Пимаро България" АД и "Хайбрид" ЕООД. Сделката предизвика множество въпроси, тъй като на пръв поглед бе сключена в най-неподходящия момент - когато епидемията от африканска чума по свинете вече чукаше на вратата. Принудителното избиване на 17 хил. болни прасета в Николово обаче изглежда не притеснява чак толкова "Вианд". Стратегическите планове на компанията предвиждат възстановяване на производството в свинекомплекса и увеличаване на животните за угояване. Предвижда се до три години да бъдат възстановени и фирмените магазини на територията на Русе и околността. Те бяха затворени преди години, след като изгоря цехът за преработка на месо и оттогава свинекомплексът не предлага готови продукти. 
Проектът за търгово предложение трябва да се разгледа и одобри от Комисията за финансов надзор. Ако достатъчен брой от останалите акционери и най-вече притежаващият 1 133 243 акции "Вестпарк файненшъл груп" го приемат, "Вианд" ще може да отпише дружеството от публичния регистър и акциите му повече няма да се търгуват на фондовата борса.