Колко наситено е червеното, използвано при орнаментите на чифт дамски боти, и колко големи са точките върху принта, от който са изработени. Това бяха част от нетипичните въпроси за съдебен процес, които трябваше да анализира съдът по дело за копиране на дизайн.
Според Патентното ведомство производител на обувки е прекрачил нормите и е имитирал защитен дизайн, заради което е наказан с 1000 лева, а спорните количества боти били конфискувани. Санкцията обаче бе оспорена пред съда, а за да се прецени категорично има ли имитация и копиране, бе назначена и експертиза.
Така се стигна до търсенето на разлики в дизайна на ботите. Анализ бе направен по въпроса вертикално или диагонално са разположени точките, ръбовете на орнаментите им дали са гладки или са на зиг-заг и дали са рубинено червени или в друг нюанс, колко са дупките за връзки и с какъв елемент завършват. Тук дори бе изведено, че връзките на патентования дизайн завършват с ясно разпознаваемо съцветие на роза, докато при другите ставало въпрос за стилизация на петлистно съцветие, получено чрез наслагване на различни размери цветчета без да е ясна разновидността на съцветието.
В крайна сметка експертизата показала, че на външен вид действително ботите си приличали, но при детайлно вглеждане се откроявали 7 разлики. Затова съдът прецени, че копиране няма и отмени наказанието, но решението може да се обжалва.