Нов проект за автомагистрала между Русе и Велико Търново, който според авторите му е по-добра алтернатива на избрания и оповестен от Пътната агенция, разработи софийска фирма. Според изготвения транспортен проект трасето на магистралата, която е наречена "Дунав-Егея", ще е 110 км, което е с около 24 км по-късо и по-ефективно от комбинирания вариант. Така автомобилите биха изминавали с 22% по-дълъг път по магистралата Русе-Велико Търново от Дунав мост до кръстовището на път II-55, посочва инж. Румен Марков.

Той е управител на фирма „Лардж инфрастръчър проджектс“, която е изпратила проекта за разглеждане от Европейската комисия за Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) до 2023 г. 
Опазването на околната среда и биоразнообразието са приоритет на аутобана на Марков, като трасето преминава 1120 м по-малко през защитени зони. Той подчертава, че при създаване на проекта на магистралата „Дунав-Егея“ е направен анализ за дългосрочните социално-икономически ползи и е съобразено въздействието върху околната среда на трасето.
Вместо строеж на нов мост, който да сложи край на задръстванията на „Дунав мост“, от фирмата предлагат подобрения по организацията на контролно - пропускателните пунктове. Експертите са изчислили също, че експлоатационните разходи ще са по-ниски, особено за зимното поддържане. 
Друго предимство на новия проект, което изтъкват от фирмата, е, че магистралата ще се изгради на много по-малка площ.
За аутобана Русе-Търново площта е 11 725 дка, от които 9500 дка са обработваеми земи, докато за „Дунав-Егея“ тези стойности са съответно 7675 дка и 5088 дка. Единствено при магистрала „Дунав-Егея“ има баланс на генерираните и на влаганите при изграждането земни маси, посочват от проектантската фирма. 
Трасето на магистрала „Дунав-Егея“ ще започва от Русе и ще достига директно до гръцкото пристанище „Мароня“, като същевременно ще има пресечка с магистрала „Марица“ и така лесно ще се прави връзка с Турция. Според Марков магистралата може да се изгради по най-бързия начин чрез публично-частни партньорства. 
Внасянето на новия проект за магистрала „Дунав-Егея“ в Европейската комисия обаче става няколко дни след дългоочакваната новина, че за строителството на магистралата Русе-Търново има зелена светлина. Както е известно, Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на жителите от Хотница, а новината зарадва всички от Северна България. След съдебното решение се очаква обявяването на обществена поръчка. 
Затова и появата на проекта на фирма „Лардж инфрастръчър проджектс“ за ново трасе става в най-неподходящия момент - именно преди обявяването на обществена поръчка за строителството. Това навежда на мисълта, че някой се опитва отново да бойкотира строителството на магистралата. Още повече, че същата фирма през 2017 г. представи в Европейската комисия в София трансграничен мегапроект за 650 млн. евро за частична корекция на недостроената автомагистрала „Струма“ с нови тунели през Кресненското дефиле и съпътстваща магистралата високоскоростна жп линия „Крайова-София-Солун“ дни след спирането на строежа на тунел „Железница“. Тогава също се породиха съмнения за саботаж и бойкот на проекта за АМ „Струма“.