Най-лошата прогноза за африканската чума - че може да стигне до свинекомплексите в Русенско, се сбъдна. Hационалната референтна лаборатория в София потвърди наличието на вируса на болестта и в най-големия свинекомплекс в областта - в Бръшлен, където се отглеждат близо 40 000 прасета, обяви на заседание на областната епизоотична комисия вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ д-р Георги Дяков. Това е втората свиневъдна ферма след тази в Николово, в която е открито огнище на африканска чума.
Районът е отцепен веднага от полиция, която следи за спазване на заповедта на ОБДХ за забрана на движението на свине към и от свинекомплекса. Проучва се движението на животни, фураж, транспортни средства и хора в района за последните 35 дни, както и кланиците, където са откарани прасета за клане. Ще се проследи и каква продукция е произведена от фермата и къде е пласирана, за да няма заразено месо в търговската мрежа. 

Още вчера след заседанието екипи заминаха за Бръшлен, за да подготвят евтаназирането на животните. Продължава умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в Николово, където вече са унищожени над 2000 животни, уточни д-р Дяков. По думите му прасетата в двете свиневъдни ферми, които са над 50 000, трябва да бъдат умъртвени максимално бързо и загробени в определените  още преди година места, които са одобрени от РИОСВ, Басейнова дирекция и ОБДХ. За тях са взети всички мерки за предотвратяване на разпространението на заразата от труповете на животните. На евтаназия подлежат и домашните свине в 3-километровата зона край Бръшлен. 
Прекалено рано е да кажем как вирусът е проникнал в свинекомплексите, но е сигурно, че той е разнесен от хората, които работят в тях, а не от фуража, категоричен бе директорът на дирекция „Здравеопазване на животните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Георги Чобанов. Аргументите му за тази констатация са, че много прасета се гледат в домашни условия, хранят се с остатъци от храна, за която не се знае какво съдържа. Освен това има умрели диви свине, около които са стъпвали ловци, а после са се прибирали по домовете си, влизали са в кочините при прасетата си и са разнесли заразата. Много от тях работят в двата свинекомплекса и така са вкарали вируса, смята д-р Чобанов. Д-р Дяков пък съобщи, че след като бяха открити огнищата на африканска чума в Ценово и Пет кладенци, на брега на Янтра са намерени чували със свински кожи, изхвърлени от хора, заклали прасетата си. Възможно е те също да са били заразени.
Искам да благодаря на всички общини, които спазиха моята заповед за изколване на домашните прасета. Това до момента е изпълнено 90% в Русенско, останали са около 70 свине, които до дни ще бъдат заколени, каза областният управител Галин Григоров. Той уточни, че обявеното от него бедствено положение остава в сила.