Нашите деца направо греят и по лицата им се вижда колко са щастливи! Това разказа директорката на Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев" Милена Досева, която се завърна от испанския град Сарагоса. Около седмица тя прекара там с 20-те гимназисти от училището, които са в испанската провинция в продължение на месец за ученическа практика по програма "Еразъм+". 
Децата са настанени в прекрасни условия в студентско общежитие, построено преди няколко години, всеки разполага със самостоятелна стая, а храната е изобилна и вкусна, разказа Досева. Разбира се, най-важното за бъдещите фермери са практическите занимания, които са в центъра на европейския стаж. След като учениците вече се запознаха с отглеждането на лук, от който испанците приготвят традиционен мармалад, и с производството на биологично чист мед /заради който се разходиха до Пиренеите/, завчера русенските гимназисти се заеха да садят... магарешки бодил! В Испания растението се радва на огромно внимание и дори се включва в традиционни местни ястия. 
"Много е ценно за нашите деца опознаването на други традиции в земеделието и културата. Така към усвояването на нови умения и впечатления в полетата на провинцията, където учениците не само наблюдават, но и сами се включват в плевенето, саденето, торенето, сортирането и всички останали процеси по отглеждането на една или друга култура. Така кръгозорът им се разширява и наученото в часовете по теория придобива вече други измерения", обясни Досева. Младежите от русенската гимназия са се трудили и в животновъдна ферма, а от вчера са вече в лозовите масиви на слънчева Сарагоса. Те ще се запознаят и с процесите на производство на едни от най-реномираните вина в света - испанските. 
Едномесечната практика в Испания дава ново самочувствие на русенските ученици. Освен всичко останало в програмата им са предвидени и часове по английски език, които завършиха с тест, който е бил успешно взет от почти всички в групата, каза директорката на ПГСС. Освен че усъвършенстват своя английски, момичетата и момчетата учат и испански. А самите те пък преподават български думи на Сантяго, представителя на фондация "Мундос", партньор на ПГСС по проекта. Впрочем благодарение на българските си приятели Сантяго вече е научил стъпките на право хоро. 
Тази международна практика е изключително полезна за нашите деца, разширява кръгозора им, дава им ново самочувствие, създава им нови контакти, а в свободното си време виждат и научават толкова много нови неща, убедена е Милена Досева. Тя се радва, че догодина предстои за Испания да замине друга група гимназисти от училището. Следващата година едномесечната лятна практика ще бъде в Севиля, уточнява Досева. Така бъдещите фермери към подготовката си от училище добавят съвременен поглед към това, което се прави в Европа. 
"Ние също не стоим на място - ето, буквално тези дни стана ясно, че по програмата на Министерството на образованието за модернизиране на материално-техническата база е одобрен наш проект за закупуване на нов трактор със сеялка за пролетни култури. От тази есен към богатия ни машинен парк ще добавим и новия трактор - така нашите ученици ще се подготвят с най-съвременна техника за професионалната си реализация като фермери", каза директорката на ПГСС Милена Досева. И уточни, че все още има единични свободни бройки за бъдещи осмокласници в гимназията - те могат да бъдат заети при третото класиране, за което документи се подават на 24 и 25 юли.