Разкаянието и обясненията, че си е взел поука от престоя в ареста и заслужава да бъде пуснат на свобода, не успяха да убедят съда и да измъкнат от килията сочен за наркодилър. Вместо това окръжните магистрати потвърдиха, че мястото на Преслав Г. е в ареста, но мярката може да се обжалва.
Според прокуратурата осъжданият и преди за дрога Преслав, заедно с брат си и тяхна приятелка са пласирали наркотици. Съучастниците му обаче са под парична гаранция. Групата бе разкрита след специализирана полицейска операция на 15 май, когато след претърсвания и изземвания разследващите откриха у тях, в жилищата и в колите им марихуана, амфетамин и метамфетамин.
По време на заседанието адвокатът на Преслав изтъкна, че делото е започнало още преди 10 месеца, далеч преди той да бъде задържан, и все още няма категорични доказателства за вината му. Отделно, че ако бъдел освободен, той можел да заработи пари, с които да покрие разноските по евентуалното си бъдещо осъждане. 
Тезата на защитата срещна искреното изумление от страна на прокуратурата, която определи доводите като откровено неверни. Нещо повече - посочено бе не просто, че доказателствата потвърждават действията на Преслав, но самият той бил направил самопризнания и дори имал готовност да се споразумее с обвинението за наказанието си.