През третата пълна седмица на юли поскъпването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти се забавя, след като в периода 8-12 юли беше отчетено по-голямо поскъпване на седмична база за пръв път от началото на май, непосредствено след Великденските празници. Преди това, през април, цените на храните на едро се повишаваха две поредни седмици.
В периода 15-19 юли е отчетено седмично повишение с 1.4%, спрямо предходната седмица (8-12 юли), когато беше регистрирано седмично поскъпване с 2.47%, според публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
За отбелязване е, че през третата седмица на юли са поскъпнали или са запазили цените си непроменени повечето сезонни зеленчуци и плодове, докато при повечето основни месни и млечни продукти цените са нараснали по-слабо. Както традиционно отбелязваме, през третата седмица на юли цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 3.04% за една седмица.
От началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е понижил с 4.3%, а на годишна база, спрямо 20 юли 2018 година, повишението е с 4.4%
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.