Археологът на русенския исторически музей Стоян Йорданов, който повече от 40 години неизменно изследва средновековния град Червен, си отиде от земния свят. До последно той бе отдаден на темата за културното наследство, а неговата изследователска дейност е огромен принос за разбирането и популяризирането на средновековното минало на региона.
Безценни са проучванията на Йорданов, посветени на скалните обители по Русенското Поломие. С негово участие завършва цялостното проучване на Цитаделата.  Археологът ръководи проучванията на водоснабдителните съоръжения на няколко жилищни квартала и храмови постройки. През 2017 г. под негово ръководство започват разкопките на Църква 16 в Средновековния Червен.
Стоян Йорданов е завършил магистратура по история във Великотърновския университет със специализация по средновековна българска археология и музеезнание. В русенския музей работи от 1975 г. като археолог в русенския музей, а в периода 1982-1989 г. е негов директор.
Изключителен ерудит и верен приятел, той е един от нас. Поклон пред паметта му. Бог да го прости!, написаха колегите на Стоян Йорданов от музея. 
Опелото ще бъде извършено утре от 12 часа в храма "Св. Архангел Михаил" в Русе. Погребението ще бъде в гробищен парк "Басарбово".