Захвърлено портмоне край контейнери направило впечатление на минувач, който намерил в него визитна картичка и решил да звънне на посочения телефонен номер. Оказало се, че е на собственичката на портфейла, и така тя разбрала, че всъщност е обрана.
Случката е от малките часове на 13 март тази година, когато около 4 часа двама приятели се размотавали по улиците в кв."Възраждане". Целта им била да открият отключена кола и да отмъкнат апетитни вещи от нея. И случили - най-гостоприемно ги очаквало БМВ, което не само било отключено, но в него била оставена маркова дамска чанта с 3000 лева и 60 евро в брой, лаптоп, скъпи парфюми, козметика и дори ключа на автомобила. Побързали да свият плячката, преровили дали някъде не е оставено още нещо ценно и избягали.
В района на Русенския университет си разделили парите, захвърлили портмонето и тръгнали към центъра. Край Градския стадион мушнали лаптопа в торбички и го скрили зад гараж. Три дена по-късно отишли да си го приберат, но се оказало, че някой вече ги е изпреварил.
Сутринта след кражбата случаен човек се натъкнал на изхвърленото портмоне, свързал се с жената и дори се срещнали, за да й го върне. След като отишла до колата си, тя разбрала, че е станала жертва на престъпление и се обадила на 112. Оказало се, че стойността на откраднатото възлиза на близо 6000 лева, като единият бандит върнал половината сума.
Обирджиите бързо били разкрити, тъй като в района има камери, които запечатали действията им. Малко по-късно те признали за стореното. Това направиха и пред съда, като си издействаха намалени присъди от по 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Наказанията не са обжалвани и вече са в сила.