Започна подготовка за умъртвяване на прасетата в свинекомплекса в село Николово. Той дава работа на около 70 човека, повечето от самото село. Вчера всички бяха извикани извънредно в предприятието заради създалата се ситуация.
"Много са отчаяни хората. Казват, значи то свинското ще стане 40-50 лева, защото е факт, че ще се унищожи една такава ферма, това означава, че един път хората няма да ходят на работа и после това месо, което е за пазара, като изчезне, то може да повлече и други неща. Никак не им е приятно и на всички останали, доста са отчаяни", коментира кметът на с.Николово Марийка Генова.
Местните жители са скептично настроени към новината за заразата. Повечето не вярват, че е истина, и смятат, че целенасочено се унищожава българското животновъдство. Местните коментират създалата се ситуация и дали тя ги притеснява по следния начин:
Христо: Ни най-малко. В държава, която няма никаква стойност, притеснението е излишно.
Йордан, жител на село Николово: Ами Юделник, тях ще ги закачат ли? Унищожават България, бе...
Зоната продължава да е под полицейски контрол, а комисия установи на място, че всички прасета в домашните стопанства са заколени според заповедта на областния управител Галин Григоров. Днес на територията на свинекомплекса се очаква да пристигне тежка техника за изкопа, в който да бъдат загробени убитите животни.
"Ние имаме твърде малко тежка техника, която е за строителни нужди, но не са се обръщали към нас. Вероятно са подходили към някои близки и по-големи фирми, които разполагат с кранове, с фадроми, защото трябва да се действа отговорно и сериозно", oбясни кметът Марийка Генова.
Засега от дирекцията по безопасност на храните в Русе не дават повече информация. Защитниците на животните пък изразиха съмнения, че свинете от индустриалната ферма ще бъдат умъртвени по хуманен начин.