Отборът на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” се завърна от Азия, където стана шампион в групата на 22-рото Световно математическо състезание за ученици на възраст до 13,5 години.

Престижната надпревара се проведе между 14 и 19 юли в Хонконг. В отбора са шестокласниците Лазар Тодоров, Давид Йорданов, Кристина Стоянова и Стефан Спасов заедно с техните ръководители Надя Кръстева и Детелина Донева.

В отборното състезание учениците получиха резултат 9 от 10 възможни точки. В индивидуална част на състезанието четирима от ученици завоюваха бронз.

От България участие взеха и отборите на 125 СУ “Боян Пенев” от София и ППМГ “Академик Никола Обрешков” от Бургас. Учениците от ППМГ получиха същите отборни награди като СМГ, а в индивидуалното състезание спечелиха един златен и един бронзов медал.

„За поредна година се проведе състезанието и като всяка година България взима призови места. Основни конкуренти ни бяха Китай, Австралия, Южна Африка, САЩ, Тайван, Тайланд“, разказа Надя Кръстева. Подготовката за турнира е преминала с решаване на всички миналогодишни теми. Децата са приети след 4 клас и оттогава се готвят за такъв тип състезания.

Другият ръководител Детелина Донева разказа, че макар и натовареното състезание децата са успели да разгледат и забележителностите на Хонконг.

Успехът е заслужен, защото подготовката е изключително тежка. Децата бяха всеки ден в училището по 6 часа, трудиха се, решаваха както отборни задачи, така и индивидуални, разказа майката на Лазар – Мирослава Тодорова. Самата подготовка на сина ѝ е започнала от първи клас, за да може да се изгради математик.

„Математиката е колективна дисциплина, учи ги на организираност, научава ги да преценяват по трудност нещата“. За момента Лазар няма амбиции и не мечтае да ходи в чужбина. Очакванията на майката са и след 7 клас да остане в СМГ.

Самият Лазар сподели, че е доволен от резултатите, но смята, че можело да се справи и по-добре. Неговият съотборник Давид определя като най-трудно индивидуалното състезание, защото сравнение с други години са дадени много по-трудни задачи. За Кристина най-напрегнатият момент е мисълта, че е в друга държава. За Стефан най-голямата конкуренция извън азиатските страни са американците.

Благодарение на резултатите нашият отбор взе купа за Първи подгласник на купата Po Leung Kuk, която се връчва на участниците от неазиатски отбор.