1.284 килограма амфетамин под формата на паста за смъркане са задържани в къщата на 41-годишен мъж в Средна кула при акция на Криминална полиция, проведена под надзора на Окръжна прокуратура. В четвъртък спецполицаите са атакували сградата по информация, че в нея се произвежда дрога и не дали никаква възможност на собственика й да се укрие.
При обиска в приспособена лаборатория за производство на наркотици са намерени амфетамин, оборудване и суровини за производство на синтетични наркотични субстанции. Открити са бутилки с ацетон и сярна киселина и 3 мобилни апарата със СИМ карти. 
Вчера прокуратурата поиска соченият за "готвач" на наркотика на стойност 39 000 лева Аспарух И. да бъде задържан за постоянно в ареста. Обвинението изтъкна, че той вече веднъж е осъждан за същото престъпление и въпреки излежаната преди 4 години и половина присъда, не е коригирал поведението си, а напротив - продължил да произвежда и търгува с дрога. Това го правело още по-опасен, а в неговия случай всяка мярка освен задържането щяла да бъде несправедлива. Посочено бе и че ако рецидивистът бъде признат за виновен, го заплашва затвор от 5 до 15 години, както и глоба между 20 000 и 100 000 лева. 
Адвокатът на Аспарух посочи, че въобще не било ясно каква смес е открита от разследващите и дали е амфетамин, най-малкото защото за 1 ден нямало как да се направи експертиза. Затова и не можело да се затвърди тежкото обвинение. Следователно задържането му се явявало ненужно тежка респресия и по-справедливо било рецидивистът да бъде освободен под домашен арест.
Самият Аспарух заяви, че е завършил речно корабоплаване. На въпрос на съда как е с химията, след като се говори, че произвежда сам наркотици, отговори, че откритото не било точно амфетамин, а смес от различни субстанции. В крайна сметка той бе задържан за постоянно в ареста, но мярката може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.