Ремонтите в три големи русенски гимназии - по механотехника „Юрий Гагарин“, по икономика „Елиас Канети“ и по строителство „Пеньо Пенев“, стартираха вчера със символична първа копка в двора на строителната гимназия. Там е предвидено обновяване на трите корпуса, ремонт на покривите, подмяна на инсталациите, настилките и осветителни тела. Ще се изгради външен асансьор и ще се направят подходящи санитарни възли за хора с увреждания на всеки етаж в корпусите. Цялостно ще се ремонтира физкултурният салон, ще се преасфалтира спортната площадка, а оградата ще се подмени. Ще бъде оборудвана и обзаведена модерна мултифункционална зала с капацитет 400 души. Това стана ясно на официалната церемония, на която зам.областният управител Валентин Колев плисна менче с вода и пожела успех на строителните дейности.  
В Икономическата гимназия цялостно ще бъдат обновени учебният корпус и физкултурният салон, ще се ремонтира дворът, като се положи настилка за три вида спортни площадки. Ще бъде направено осветление, нови предпазни огради и модерно обзавеждане.
Цялостно обновяване на учебния корпус, както и създаване на условия за достъп до сградата на хора с увреждания е планирано и за Гимназията по механотехника. На спортната площадка ще се обособят и оборудват игрища за мини футбол и комбинирано за баскетбол, волейбол и тенис на корт.
Ремонтните дейности в трите русенски гимназии се изпълняват със средства по оперативна програма „Региони в растеж“.