Принудително умъртвяване на 17 прасета в откритите огнища на африканска чума в Ценово и Пет кладенци започна вчера в 8 часа сутринта. На евтаназия са подложени и още 17 свине в шест стопанства в Долна Студена, тъй като селото попада в 3-километровата карантинна зона около Ценово. Това съобщи вчера на извънредното заседание на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Животинските трупове са загробени на определени за целта места до тези села, за да не бъде разпространена заразата от диви животни.
От днес ще се вземат кръвни проби от прасетата в Пиперково, Белцов, Новград, Джулюница, Беляново, Бяла, Бистренци, Стърмен, Дряновец, Копривец, Борово, Брестовица, Волово, Батишница, Баниска и Бъзовец, които се намират в 10-километровата зона от откритите огнища в Беленско. Те ще бъдат изпратени в Националната лаборатория на агенцията за изследване. Резултатите ще бъдат съобщени след седмица на следващото заседание на комисията, която ще се събира всеки четвъртък в 10 часа. 
Въпреки заповедта от вторник за спиране на превоза на прасета с цел търговия същия ден вечерта в 22.30 часа в Долна Студена са заловени двама мъже, които превозвали в микробус нерез и свиня майка, за да ги продадат в Русе. Единият мъж имал осем свине майки и мислел цяла нощ да ги разнася по адреси за продажба, каза началникът на отдел "Здравеопазване на животните" от Областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Ненов. Те са предадени на полицията, а животните са умъртвени вчера. 
Взети са 14 спешни мерки за спиране на разпространението на болестта, за да не стигне заразата до трите свинекомплекса. Най-важните от тях са спиране на клането на свинете, както и придвижването им до други населени места за продажба. Забранява се влизането и излизането на външни хора и автомобили в 3-километровата карантинна зона без разрешение на Българската агенция по безопасност на храните. Наредено е незабавно да се почистят нерегламентираните сметища в региона. Въвежда се дезинфекция на републиканските пътища и на Дунав мост. Сигнали за открити мъртви диви свине или за прасета с нетипично поведение, както и за нерегламентиран превоз на месо и месни продукти се подават на тел.112. 
Миналата седмица водихме борба за ограничаване проникването на чумата в региона, от днес/вчера/ започваме борба за спиране на разпространението на заразата, която напредва със страшна скорост, допълни  д-р Георги Дяков. Засега не се знае как африканската чума е проникнала в Ценово и Пет кладенци, но се предполага, че това е станало чрез заразен фураж. В крайна сметка в Ценово са умрели три прасета в края на миналата седмица, а други две са умъртвени вчера. В малката свинеферма от 20 прасета в Пет кладенци пет са умрели, другите 15 са евтаназирани. 
Изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова предложи стопаните на всички умъртвени прасета, независимо дали са регистрирани, или не, да бъдат обезщетени, за да не ги крият хората или да ги продават тайно и така заразата да се разпространи още повече и да стигне и до свинекомплексите. Според зам. областният управител Свилен Иванов обаче, ако хората знаят, че ще бъдат обезщетени, африканската чума ще мине спокойно през цялата област, защото няма да се спазват никакви защитни мерки.