Затягат още повече мерките срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), стана ясно от срещата на земеделския министър Десислава Танева със свиневъди от страната.

Срещата се проведе в една залите на Народното събрание, а инициативата за свикването ѝ бе на депутатите от БСП. На нея браншът посочи какви икономически рискове крие евентуалното разпространение на заболяването, а представителите на държавните институции очертаха мерките за борба срещу него.

„Предвид усложняването на епизоотичната обстановка, от няколко дни в наша подкрепа е Военна полиция. От днес променяме и мерките по отношение на превенцията и борбата срещу заболяването сред дивите свине. Увеличаваме финансовия стимул за отстрел на дива свиня на 150 лв., в очакване тази мярка да заработи. В този лов ще бъдат ангажирани и служители в системата на горите, защото ние трябва спешно да намалим популацията“, коментира министър Танева.

Очаква се Министерство на околната среда и водите да излезе със свои мерки за депопулация на дивата свиня на територията на националните паркове. По препоръка на Центъра на оценка на риска пък се дават указания на областните управители за установяване на 20-километрови „чисти“ зони около огнищата и фермите за индустриално свиневъдство.

Земеделският министър припомни, че болестта не е опасна за хората, но те могат лесно да станат нейни разпространители, особено в активния туристически сезон.

От своя страна свиневъдите поискаха по-стриктен контрол от страна на държавата спрямо нерегистрираните стопанства, както и отглеждането на прасета тип „заден двор“. Според тях тези животни нямат доказан произход, което води до риск. „Не може ли да се изчисти целият „заден двор“ в България? Това, че около свинекомплексите е изчистен, не означава, че заразата няма да се разпространява“, смята свиневъдът Георги Бъчваров. Той обърна внимание и на нерегламентираното колене на животни в районите с установено заболяване, което носи опасност от разпространение на заразено месо в магазинната мрежа и призова за вземането на проби.

Колегата му д-р Румен Караманов също призова за по-строги мерки срещу разпространението на вируса. „Тук трябва да се завардят пътищата. Хората трябва да разберат, че не може безнаказано да пренасят вируса заради това, че искат да спасят едно прасе, което струва 200-300 лв. Унищожаваме бизнес за стотици милиони“, заяви той.