Дългоочакваният основен ремонт на рухналата преди около две години пешеходна част на моста в Басарбово все още не е започнал и по всичко личи, че и този сезон няма да се извърши. Това става ясно от информацията от Пътната агенция, която за пореден път удължи срока за въведеното ограничение на движението по третокласния път между Русе и Басарбово. 
Мостът, който свързва двете части на селото и е част от обходния път от Русе за Бяла, пострада през февруари 2017. Последва спешен ремонт, за да не бъде разделено селото на две, а последната работа по него беше през лятото на миналата година. Тогава беше направено укрепване на конструкцията на десния тротоар, а за укрепването на целия мост все още няма яснота. Вече близо две години заради опасния мост движението по третокласния път между Русе и Басарбово се извършва в едната лента. Участъкът е сигнализиран, има и ограничение до 20 км/ч, като според последната информация от Пътната агенция това ще продължи до края на октомври. 
А после ще дойде зимата.
Мостът е рисков заради нестабилните основи, дано да издържи и тази година при пълноводието на реката, казват жителите на Басарбово.
Все още се чака да бъде изработен технически проект за основен ремонт на съоръжението. Намеренията на Пътната агенция са при осигурено финансиране изготвянето на заданието да бъде добавено в инвестиционната програма. 
Мостът е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 година. Докато се стигне до дългоочакваните същински ремонтни дейности, обаче е необходимо да минат редица процедури по изготвяне и одобрение на проектната документация, избор на изпълнител и други. Докато се стигне до някакво решение на проблема, по всяка вероятност срокът за въведеното ограничение ще бъде удължаван неколкократно.