За някои той е Хан Соло от поредицата "Междузвездни войни". За други е Индиана Джоунс от едноименната поредица. Но за всички е Харисън Форд - един от най-известните актьори на всички времена. Днес този символ на киното и на приключенията затваря седемдесет и седмата глава от личното си приключение и отваря следващата. Днес светът ще го поздрави за 77-ия му рожден ден.
Бъдещата суперзвезда се ражда на 13 юли 1942 година в Чикаго в семейството на ирландец и руска еврейка. 
След като се дипломира, Харисън Форд учи английски и философия в колежа "Рипон" в Уисконсин. Започва да играе още там. Но е изключен три дни преди завършването си, защото не предава изисканите от него писмени работи.
В средата на 60-те Форд и неговата първа съпруга Мери Маркуард (с която се познават от колежа) се преместват в Холивуд, където бъдещата звезда подписва договор с популярното студио "Колумбия", а по-късно и с "Юнивърсъл". След дебюта си като пиколо в незапомнен от никого филм през 1966 година той играе второстепенни роли, обикновено каубойски, в няколко ленти от края на 60-те. Снима се и в телевизионни сериали, но 
големият пробив не идва и не идва, въпреки големите мечти и надежди
Обезкуражен от ролите, които получава и трудностите около грижите за семейството си, се отказва от актьорството и започва да изучава дърводелския занаят. Форд се доказва като талантлив дърводелец и след успешното завършване на първия си договор е затрупан с нови поръчки (по това време се сдобива със своя прословут белег, резултат от малък автомобилен инцидент).
Но късметът на актьора се обръща. Негов приятел режисьор го кани да участва с малка роля във филма на Джордж Лукас "Американски графити" (1973 г.). Лентата става неочакван касоразбивач и значително повишава известността на изгряващия талант. Не след дълго 
нежният харизматичен образ става запазена марка на Форд
Въпреки това кариерата му остава в застой, докато Джордж Лукас не го избира за ролята на космическия пилот Хан Соло в мегахита "Междузвездни войни" (1977 г.). Но и тогава звездата му не изгрява с пълния си блясък. Остатъкът от 70-те бележи не особено значими филми, въпреки че Форд получава ролята на полковник Дж. Лукас в "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола (1979). 
Началото на 80-те вече е неговото време. Форд се превръща в звезда с участието си в "Империята отвръща на удара" (1980 г.) и с ролята на авантюристичния археолог Индиана Джоунс в "Похитителите на изчезналия кивот" (1981), който се оказва безспорен хит. Той е Инди още два пъти - през 1984 г. в "Индиана Джоунс и храмът на обречените" и през 1989 г. в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". След това получава добри отзиви за изпълнението си в "Свидетелят" (1984 г.), за което е номиниран и за "Оскар" за най-добър актьор, както и похвали от критиците, които преди това пренебрегват неговите актьорски способности.
Появявайки се в няколко от най-печелившите филми в историята на киното
през 80-те и 90-те години, Форд вече е в позицията на човек, който сам избира ролите си. След успеха на "Свидетелят" той се събира отново с режисьора Питър Уеър, за да направят адаптация на романа на Пол Теру "Брегът на комарите". Филмът е посрещнат с противоречиви оценки, а много от зрителите го пропускат, несвикнали с идеята, че техният герой може да играе очевидно откачен персонаж.
През 1988 г. Форд работи с двамата най-възхвалявани в този бранш режисьори - Роман Полански и Майк Никълс. С Полански прави "Безумецът", мрачен психотрилър, който постига малък успех.
По-добри отзиви получава "Работещо момиче", дръзка комедия, в която той си партнира с Мелани Грифит и Сигорни Уийвър. Филмът става хит и показва големия неразработен комедиен талант на Форд.
През 90-те актьорът дава воля на своя талант с редица известни и не толкова филми.
Актьорските му ангажименти намаляват малко през 2003 г., когато се снима в само един филм - криминалната комедия на Рон Шелтон "Холивудски ченгета". След няколко години, в които остава извън високобюджетните холивудски продукции, през 2006 г. Форд се снима в криминалния трилър "Защитна стена". През същата година 64-годишната звезда обяви плановете си да се събере отново със Стивън Спилбърг за четвъртия и последен филм от поредицата Индиана Джоунс - "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" (2008 г.). 
Извън киното Форд е привлечен от каузата за опазване на природата
и участва в няколко групи за опазване на околната среда. В знак на признателност за приноса му в опазване на околната среда на него са наименовани една мравка (Pheidole harrisonfordi) и един паяк (Calponia harrisonfordi). В свободното си време обича да се занимава с дърводелство. Живее в ранчо в Джаксън, Уайоминг, което сам си е построил.
Как се чувства Форд от това, че е "предал щафетата" на по-младо поколение актьори в новите "Междузвездни войни"? Никак. Всъщност, дори не му пука.
В интервю за "Ню Йорс Пост" отпреди година актьорът, който за последно изигра ролята на легендарния контрабандист Хан Соло в "Междузвездни войни: Силата се пробужда", беше попитан точно това. Отговорът му нямаше как да е по-режещ.
"Не знам да съм мислил за това по този начин (като предаване на щафетата - б.р.). 
Бях там, за да умра. И не давам и пукната пара кой ме е наследил"
Това е обичайната нагласа на Харисън Форд към темите "Хан Соло" и "Междузвездни войни". Сякаш въобще не се интересува от поредицата, която истински разпали искрата на неговата филмова кариера. Когато в края на 2015-а му се налагаше да промотира участието си в "Силата се пробужда" в телевизионни шоута в САЩ, той видимо го правеше без особено желание, като на моменти дори изглеждаше груб в отговорите си.
Но това си е Харисън Форд. Чаровник на екрана, дори на достолепната си възраст, и същевременно обран, мълчалив и хаплив в изказванията си сърдитко в истинския живот.
Актьорът, който мрази интервюта
Форд гледа на киното като на всяка друга професия - нещо, което отива, свършва и за което след това получава пари.
Същевременно пред британския "Мирър" той коментира, че "не знае нищо" за филмовата индустрия, "просто работи в нея". По думите му се старае се да не се интересува от бизнес аспекта на нещата, защото според него това е погрешният подход.
Холивуд обаче беше повече от добър към него. Особено през последните години, когато интересът към продължения на филми, в които той има основна роля, се повиши. Първо беше четвъртият "Индиана Джоунс". Последваха продължения на "Междузвездни войни", "Блейд Рънър", а сега се говори и за още един филм за най-популярния филмов археолог.
Тези нови филми обаче ясно показаха дори на зрителите, които не гледат интервюта с актьори, колко променен е всъщност Форд днес. 
Ясно пролича контрастът с лъчезарния млад Форд и по-мрачната му, възрастна версия
С годините не само косата на актьора посивя, а с нея и поведението на персонажите, които избира да играе. Бръчките не прогониха чара на лицето му, но ведростта някъде се загуби. Вместо това тя беше заменена с типичната старческа сърдитост.
Ясно е, че с годините скептицизмът и цинизмът обичайно нарастват, но при Форд това става твърде очевидно с оглед на звездния му статус.
Дори още в ранните години на кариерата на Форд ясно личи едно - че извън екрана той е много далеч от персонажите, които играе. Най-видното доказателство са случаите, в които му се налага да се занимава с промотирането на даден филм - нещо, което той очевидно мрази. Това проличава още през 1982-а в интервю с Дейвид Летърман, в което Форд сякаш се чувства неудобно в стола на интервюирания и дава възможно най-кратки отговори. Нещо, което е характерно за него и до днес.
Ясно е, че е изпитание за нервите срещу теб да стои глупав интервюиращ, задаващ ти въпроси, които си чувал десетки пъти. Форд обаче често демонстрира обидна липса на интерес към интервютата, чиято цел е просто да информират публиката за новите му филми.
Поведението му напомня на сърдит дядо, в чиято градина са се озовали палавите съседски деца
а това още повече е развалило и без това лошото му настроение.
Все пак говорим за човек, който не харесва и технологичното развитие на света.
"Мразя, когато променят неща. Бях човек, който си правеше списъци на хартия и ги пъхаше в джобовете си, и щях да съм много по-щастлив с тази версия на живота си - където не си постоянно достъпен, за да получаваш поща и да отговаряш на въпросите на хората", казва той в интервю за "Ню Йорк Таймс" през 2013-а. "Нямам нужда от това, не го искам, но съм принуден да се съобразявам с него", казва Форд.
Хан Не-му-говорете-за-него Соло
Що се отнася до "Междузвездни войни" и Хан Соло, това сякаш е една от най-неприятните теми за актьора.
Един бърз пример - десетилетия наред един от най-важните въпроси за "Междузвездни войни" на феновете по света е "Кой стреля пръв - Хан или Грийдо?". Става дума за сцена от първия филм ("Епизод 4: Нова надежда"), в която героят на актьора застрелва извънземен ловец на глави при неочаквана среща в бар. Много други актьори биха се радвали на подобен фенски интерес към персонажа им, но не и Форд.
Попитан какво е неговото мнение по въпрос, актьорът отговаря кратко и ясно: "Не знам и не ми пука".
Това, в общи линии, е нагласата на актьора към цялата поредица. Както личи и от всичко казано дотук - и към много от въпросите, които е получавал през живота си.
Форд 
дори не е трябвало да играе ролята
заради политиката на Лукас да не избира за "Междузвездни войни" актьори, с които е работил по филма си "Американски графити". По думите на актьора преди да избере него, Лукас е направил прослушвания с "всички актьори между 7 и 35 години" на света. Дори след това Харисън е трябвало да се яви на кастинг и да направи пробно четене за ролята преди да я получи.
Все пак той става Хан Соло - решение, което се доказва като правилно още с излизането на първия филм през 1977 г. "Междузвездни войни" дава на кариерата на Форд необходимия тласък, който след това е затвърден с други успешни проекти. В продължението "Империята отвръща на удара" той все още има ентусиазъм.
За това говори и промяната на една от репликите на Соло във филма - когато принцеса Лея (Кери Фишър) казва на Хан, че го обича, той трябва да отвърне с "И аз те обичам". Форд обаче е на мнение, че това не отговаря на личността на персонажа и предлага промяна с легендарното "I know" (Знам).
Отношението му към фантастичната поредица се променя около "Завръщането на джедаите". Той вече е суперзвезда след участията си и в "Похитители на изчезналия кивот", и "Блейд Рънър". 
Вероятно този успех го кара да се настрои по-негативно към Хан
От години се знае, че Форд е искал от Джордж Лукас Хан Соло да умре в края на третия филм, но създателят на поредицата отказва да направи това. По думите на Форд, защото мъртвият Хан няма да продава достатъчно играчки....
В промоционални интервюта за "Завръщането на джедаите" той казва, че "три филма му стигат" - нещо странно, когато уж целиш да рекламираш филм. В следващите десетилетия Форд не отговаря с особен ентусиазъм на въпроси относно Соло и "Междузвездни войни", което с неговия начин на даване на интервюта често се ограничава до една-две думи или мълчание.
В интервю през 2010-а, казва, че просто не намира Хан Соло за "особено интересен" персонаж.
Въпреки всичко се съгласява отново да влезе в ролята за продължението от 2015-а "Силата се пробужда". Може би за пари, а може би за да се отърве най-накрая от сянката на персонажа, която го е преследвала през цялата му кариера, и да сбъдне мечтата си да види Соло мъртъв.
Онзи Хан, който виждаме там, малко прилича на Форд - мрачен, затворен и по-мълчалив песимист, който сякаш е сърдит на повечето хора. Само в определени моменти показва емоция и загриженост. Такива, каквито липсват в самия актьор що се отнася до поредицата.
Все пак Форд 
не се е превърнал в същинско "сърдито старче"
което да е забравило какво е да се усмихваш. Това проличава от едно рядко интервю от есента на 2017-а, което той и Райън Гослинг отговарят на въпроси за продължението на "Блейд Рънър" пред водещата на британското шоу "Тази сутрин" Алисън Хамънд.
Лъчезарната Хамънд със завладяващия си смях успява да пробие дори през стената на сърдития Харисън. Водещата разсмива не само Гослинг, но и него, припомняйки ни онази все така завладяваща усмивка на Форд, която така ни липсва на екрана.
По материали от интернет