Завършил Техникума по машиностроене сам се преквалифицирал в строителен техник и превърнал строителството в своя професия. Мъжът стигнал дори до Хамбург, където през септември 2016 година му било поверено техническото ръководство по изграждането на жилищен блок. Истината за образованието му обаче лъснала още в начална фаза на проекта, като се оказало, че дипломата му за строителен техник от Гимназията по строителство в Русе е фалшива.
Няколко дни след като работниците били командировани в Германия, немските власти поискали документите на цялата бригада. Тогава бизнесменът, чиято фирма строяла сградата, казал на мнимия техник да си предостави дипломата, а той му отвърнал, че "не била много за показване". Това породило съмнения у човека, набързо приключил взаимоотношенията си с мнимия строител и подал сигнал в прокуратурата.
От делото става ясно, че макар да е завършил специалност "Оператор на металорежещи машини", фалшивият строител активно се занимавал със строителство през годините. Дори на обект се срещнали с бъдещия си шеф, който му гласувал доверие и го пратил в Хамбург. Вероятно работата на терен и издадените сертификати за строителство му дали достатъчно увереност да упражнява професията без кетап, макар извън закона и с голям риск.
По време на разследването станало ясно, че строителната диплома е подпечатана с печати, които училището никога не е използвало, че специалността "Строителство и архитектура" никога не е изучавана задочно, камо ли за 2 години, за колкото уж е завършил майсторът, и че държавната изпитна комисия се състои от 5, а не от 3 члена, както пишело в неговия документ. Отделно, че от 20 години в гимназията не били приемани ученици в задочна форма, а той твърди, че е завършил през 2005 година. 
За стореното фалшивият строител оспори изцяло обвинението, но съдът прецени, че трябва да бъде осъден, но не заслужава да носи наказателна отговорност, а само парична санкция от 1500 лева. Присъдата може да се обжалва.