Д-р Михаела Недялкова е русенка. През 2013 година завършва Медицинския университет в Плевен и започва работа в Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“ като лекар ординатор. От следващата година става специализант по кардиология в Медицинския университет във Варна, а през юни тази година придобива специалността. 
Д-р Михаела Недялкова продължава да работи в СБАЛК „Медика Кор“, но вече като дипломиран кардиолог.

 - Д-р Недялкова, от месец насам сме свидетели на големи температурни разлики. Как се отразяват те на хора със сърдечни проблеми?
- Промените на градусите навън водят до промяна в цялата регулация на сърдечносъдовата система. Затова русенци със сърдечносъдови заболявания трябва да обръщат внимание на своите симптоми през лятото, особено в дните с големи температурни разлики.    
Рязката промяна в градусите изисква бърза адаптация на организма ни към новите условия. За здравия човек това не е проблем, но може да се окаже истинско предизвикателство за хронично болните. 
Клинично проучване във връзка с влиянието на температурата на околната среда показва, че
най-малко хоспитализации по повод на сърдечносъдови заболявания е имало при температура 25 градуса
Температури над и под този праг повишават в различна степен риска от сърдечносъдови инциденти.
 - Какви са опасностите пред хипертониците в резултат на високите температури?
- Високите температури на околния въздух често водят до дехидратация и диселектролитемии на човешкия организъм, тоест, губи се повече от обичайно течност и соли чрез изпотяване. Това, от своя страна, пък води до по-честа изява на ритъмно-проводни нарушения, което е пагубно за хора с високо кръвно налягане.
Лятото е сезонът с най-много пристъпи от предсърдно мъждене, което се изразява в силно учестен и неравномерен пулс. При такива оплаквания е необходимо
веднага да бъде направена електрокардиограма от кардиолог, за да се постави точна диагноза
За да се намали рискът от подобни състояния, е необходим редовен прием на вода, изследване на серумните нива на електролити в кръвта, след което при необходимост може да се включат към терапията различни препарати, които съдържат калий и магнезий. Задължително трябва да се избягват алкохол, енергийни напитки и прекомерната консумация на кофеин - силно кафе и чай, защото те могат да предизвикат инфаркт.
- Как се отразява на хронично болните резкият спад на температурите?   
- При рязък спад на температурата или преминаване от топло на студено настъпват промени във вегетативната нервна система, получава се
спазъм на периферните кръвоносни съдове и допълнително натоварване на сърцето
при изпълнение на помпената му функция. Повишават се нуждите на сърдечния мускул от кислород и при подлежаща атеросклероза на артериите му може да се стигне до стенокардия. Затова хронично болните от сърдечни заболявания трябва да внимават, ако получат болка зад гръдната кост или на широката площ в гърдите, или стягане и притискане, което се разпространява към ръцете и гърба. При наличие на такива оплаквания незабавно трябва да се търси помощта на кардиолог.
- Редно ли е в такова нестабилно време да се мери често кръвното налягане?
- Контролът на артериалното налягане през този сезон, особено при пациенти с по-труден медикаментозен контрол, е задължително, но това трябва да се прави и през останалата част от годината, и то
поне два пъти на ден - сутрин след събуждане и вечер преди сън
Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички кръвоносни съдове. По принцип горещините разширяват периферните артерии, но останалите съдове реагират със спазъм и оттам е възможно и повишаване на кръвното налягане. През този сезон се повишава вискозитетът на кръвта, което може да доведе до тромботични усложнения в малките кръвоносни съдове на сърцето и мозъка и да се получи инфаркт и инсулт.
Обичайно кръвното налягане през лятото спада и пациентите често усещат физическа слабост
световъртеж, причерняване. Необходимо е в такива случаи да се направи консулт с личния лекар или с кардиолог, който ще прецени нужна ли е корекция в дозата на приеманите медикаменти. Особено внимание е необходимо да се отделя на диуретичната терапия поради повишената загуба на телесни течности през този сезон и възможността да се стигне до хипотонични колапси. При болни с различен клас сърдечна недостатъчност също може да има корекция в дозата на диуретика, но той не трябва да бъде изключван от терапията.
Освен това,
през лятото по-често се изявяват страничните ефекти на някои групи лекарства
като например калциевите антагонисти, които биха могли да доведат до отоци по долните крайници. Тази нежелана реакция се предизвиква от дилатацията на периферните артерии в резултат на високата температура.
- Какво препоръчвате на хронично болните за да избегнат тези неприятни състояния?
- За да се избегне евентуален инфаркт или инсулт през лятото, е препоръчително хронично болните хора да спазват определен хигиено-диетичен режим. На първо време те не трябва да излизат в горещите дни между 11 и 17. На второ място е необходимо да пият повече вода, но
това трябва да става равномерно през деня, а не да се изпие голямо количество за кратко време
защото така се претоварва работата на сърцето. За предпочитане е водата да е със стайна температура, а не от хладилника. Не трябва да се пие алкохол и газирани напитки, както и да се консумира бяла захар и брашно. Препоръчително е да се увеличи консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, но физическите натоварвания на открито трябва да се избягват. Това важи в пълна сила и за здравите хора.
В тази връзка искам да кажа нещо важно за русенци. През летния сезон зачестяват вирусите, които засягат стомашно-чревния тракт, което също повишава риска от значима загуба на течности и електролити от организма. Затова е необходимо хората да следят за ухапвания от кърлежи, от които се заразяват с
Лаймска болест, която може да засегне и сърцето 
Разпространението на инфекцията в сърцето предизвиква възпаление на сърдечния мускул, което се проявява с прескачания на сърцето и загуба на съзнание. Това обикновено се случва от трета до двайста седмица от заразяването.