2062 русенчета, които са на възраст, в която би трябвало да ходят на училище или детска градина, не го правят. Това сочат данните от справка към 22 юни на Регионалното управление на образованието, които бяха цитирани вчера от началника на РУО Росица Георгиева. На заседание на областната комисия по образование и областния съвет по етническите въпроси тя отчете работата на екипите, които вече втора година са натоварени със задачата да връщат децата в клас. 
От всичките липсващи в класните стаи 2062 деца 1694 са в чужбина, съобщи Георгиева. Това е станало ясно по време на 1231 посещения, които са извършили 32-та екипа, заети с работа по т.нар. механизъм за връщане на децата в училище. 
За други 236 деца продължаваме да търсим информация, тъй като засега нямаме достоверни сведения къде се намират, обясни шефката на РУО. Според нея една значителна част от тях най-вероятно са също или в чужбина, или са се преместили в друг град в България. 
Така простите сметки показват, че само напоследък почти 2000 деца са напуснали Русе, което не е никак радостна новина. 
В 32-та екипа са се включили 384 педагози, 46 социални работници, 56 служители на МВР и 42 чиновници от общинските администрации в областта. В резултат на техните обходи, срещи и разговори със семействата са изпратени 404 уведомителни писма до кметове на общини, съставени са 82 акта за административни нарушения и са издадени 28 наказателни постановления, 13 от които вече са влезли в сила. 45 деца са били записани в училище благодарение на усилията на хората от екипите.  
От издирените от екипите момичета и момчета остават 53 все още незаписани в училище и в градина. Те ще бъдат обект на внимание за колегите още от август, каза Росица Георгиева. 39 от децата трябва да посещават училище, а 14 - детска градина. Надяваме се не само да бъдат записани, а и да посещават редовно занятия, а да не спират няколко седмици след 15 септември, каквато е честата практика, добави Георгиева. Все пак тя отчита положителна тенденция - миналата година по същото време незаписаните в училище са били 121, с 64 повече от сегашната бройка.