На пето място в страната по среден успех от Националното външно оценяване по математика се нареждат седмокласниците от Русенска област, съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Средният резултат по български език и литература на завършилите 7 клас ги класира на 9-о място. 

При това по български имаме 39 ученици с резултат над 90 точки, а по математика - петима седмокласници, постигнали 100 точки, обясни Георгиева. При класирането на отделните училища русенската Математическа гимназия е четвърта - пред нея са МГ във Варна, Столичната математическа и МГ в Пловдив. Успехът на младите математици от Русе е радващ, но и обясним, каза Георгиева и припомни, че днешните седмокласници в МГ „Баба Тонка“ са изключително мотивирани и са влезли в гимназията от пети клас след извънредно сериозно пресяване. 
Графиките показват, че като цяло по математика в Русе преобладават по-ниските оценки, докато по български и литература доминират добрите оценки, коментираха експертите в РУО по двете дисциплини Елена Филипова и Диана Миланова. Особено удовлетворяващо е, че тази година нямаме нито едно училище в областта със среден резултат „слаб“, добавиха те.  
При националното оценяване за завършилите четвърти клас русенските деца заемат 10-о място в страната, като средният им успех от четирите предмета, по които са държали изпит, е 5.13. Най-ниски са резултатите в училищата, където по-голямата част от учениците са с ромски майчин език, затова оценяваме високо усилията, които полагат учителите, които се занимават с тях, каза Росица Георгиева. 
Тя коментира и резултатите, които са постигнати от русенските зрелостници на задължителния изпит по български език и литература и на втората матура по избор. Както „Утро“ вече писа, от всички 1453 явили се на зрелостен изпит по български и литература, тази година има три пълни шестици, а двойките са 86. Русе се нарежда на шесто място в националната класация, като 8 от русенските гимназии са със среден успех, по-висок от средния за страната. За втори зрелостен изпит най-голям брой зрелостници са предпочели английски език. 
Преди 12 години на матура по математика се бяха явили една трета от всички ученици, 180 души от 36 училища, каза експертката по математика Диана Миланова. „След това изискванията по математика се увеличиха и учениците насочиха предпочитания към география, когато и там стана по-сложен изпитът, те преминаха към биология, а ето че сега взеха да се явяват масово на английски. Нормално е да търсят за матурата предмет, по който с по-голяма лекота ще се представят по-добре“, добави Миланова. И посочи, че тази година да се явят на матура по математика са избрали 85 зрелостници от 11 училища.