Осмокласникът от Математическата гимназия Константин Йорданов изобрети система за пречистване на замърсения въздух, която работи с четири филтъра. Дишащият бот може да почисти мръсния въздух само за 3 секунди на всяко място, на което попадне. Роботът работи на ток и е направен почти изцяло от екосъобразни материали. Веществата в четирите филтъра, през които минава замърсеният въздух, са от битов характер - камъчета, хималайска сол, активен въглен и на финала дребни дупчици. Смукателната тръба е рециклирана, а плексиглас замества стъклото, за да се наблюдава работата на самата система.  
Функцията на дишащия бот е да пречиства въздуха и да намалява нивата на замърсеност в определена среда. Преди въздухът да мине през четирите филтъра, има вентилатор, който го изсмуква. След преминаването през пречистващите филтри, в дишащия бот се създава влажна среда, която спомага мръсните частици да паднат, а през специален отвор да излезе чистият въздух, обяснява Константин.
Находчивият изобретател, който е възпитаник на Математическата гимназия, се е опитал да докаже на съучениците и съотборниците си, че една природосъобразна идея е напълно осъществима.
Идеята за изобретението, което Константин е кръстил „Дишащ бот 1.0“, възникнала след състезанието Иновационен лагер през пролетта, при което осмокласникът и съотборниците му спечелиха златен медал в малката група при ученици от 5 до 7 клас.
В инициативата, в която се включиха 150 ученици от различни градове, идеята на отбора ни за почистване на замърсения въздух чрез роботи на компанията, спечели първо място, припомня младежът.
Още в деня след състезанието той решава да разработи системата, като прави много скици, след което опитва и с няколко модела, докато стигне до робот, който е функциониращ.
Докато се подготвях за матурите, дишащият бот беше в застой, но преди няколко дни успях да завърша перфектния модел, споделя Константин. Той вече работи по „Дишащ бот 2.0“, който ще работи чрез соларни панели. Идеята на младежа е роботите да се поставят в междублоковите пространства, като бъдат облечени с мъх, за да не се различават в градската среда. Младежът се надява да шлифова уменията си през новата учебна година, когато ще учи роботика. По-дългосрочната му цел е да следва архитектура във Виена, като вече прави чертежи на мостове, които са екосъобразни.