Двамат телефонни тарикати от Ветово са арестувани и конвоирани до Гърция, след като полицията в южната съседка предотврати измама за 20 000 евро.
Случаят е от пролетта, когато един от ветовчаните звъннал в дома на гъркиня, представил се за полицай и успял да я убеди да даде 20 000 евро, за да заловят престъпна група, занимаваща се с измами на възрастни хора. Жената се съгласила да изтегли парите от банковата сметка, но междувременно се похвалила на свои близки, че е включена в полицейска акция срещу измамници. Неин роднина се усъмнил, че гръцката полиция иска пари от граждани за операциите си и се обадил на познати криминалисти. Те отишли в банката на жената и се опитали да я спрат да изтегли толкова голяма сума, но тя била непреклонна и не вярвала на думите им. След дълго убеждаване пенсионерката най-после склонила да не дава пари.
Чрез проверка на проведените между нея и мнимия полицай разговори било установено, че обажданията са от Ветово. С помощта на криминалисти от ОД на МВР в Русе двамата, опитали да припечелят пари без пот на челото от доверчивата възрастна жена, са задържани във Ветово и конвоирани до Гърция. Те ще бъдат изправени пред съд, който със сигурност ще ги вкара в затвора за доста години, тъй като санкциите там са много сериозни.
Като цяло за изминалото шестмесечие при телефонните измами в Русе има намаление, отчете вчера директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов. През периода са извършени 12 измами за 88 000 лева, като най-голям удар направиха телефонни измамници на 29 юни, когато подлъгаха 28-годишна русенка да остави 22 000 лева на стъпалата на църквата „Св.Богородица“ в Парка на младежта. Предотвратени са и 12 опита за отнемане на пари чрез лъжи. Това стана благодарение на съвестни банкови служители, които ни информираха, че възрастни хора искат да опразнят сметките си уж за закупуване на имоти, уточни ст.комисар Атанасов. През първото шестмесечие на миналата година са извършени 18 измами за 151 724 лева, предотвратени са шест опита.