Хиляди пациенти останаха без животоподдържащо лекарство, съобщи Нова телевизия.

От българския пазар е изчезнал важен медикамент за болни от ревматологични и кожни заболявания.

Основният проблем е, че подходящият заместител на лекарството не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, за да си го набавят.

Преди месец от здравното министерство коментираха липсата на медикаменти като заявиха, че изтеглянето от пазара на лекарства не означава, че има недостиг.

Една от болните от лупус пациентки споделя, че от януари е установила, че животоспасяващото лекарство, което й е необходимо го няма на българския пазар.

От здравното министерство обясняват, че фирмата се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми. За ревматичноболните и пациентите с лупус имало алтернативи.

Оказало се обаче, че единственият подходящ заместител не се поема от Касата, но и все още не е регистриран в България. Вариантът бил болните от лупус да го търсят в Турция или Гръция.

От години здравните власти договаряли по-ниски цени, по които държавата да плаща напълно или частични скъпите медикаменти. Така обаче пазарът ни ставал нерентабилен за някои от чуждите фирми, отчитат от бранша.

В същото време, само за година от българския пазар са изчезнали близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати.