1034 заявления за кандидатстване в гимназии са подали седмокласници само в първия ден от внасяне на документите, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Днес изтича последният срок за подаване на заявленията, припомни тя. Общо учениците, за които се очаква да кандидатстват в Русенска област, са 1601. 
Математическата гимназия е "гнездото", където в два от кабинетите по шестима педагози и специалисти помагат на родители и ученици да попълнят формулярите онлайн. Тук внасят документи завършилите седми клас в МГ и в  средните училища в Русе. Децата, които са завършили 7 клас в основните училища, подават заявления там, където са учили. 
Тази година за първи път кандидатстването става само по електронен път. Това довело и до някои случаи, в които родители потърсили помощта на РУО. Родители, които са подали заявления първи - още в един часа през нощта в първия от трите дни - през деня установили, че са объркали желанията на децата си. Затова поискали да променят данните, които са попълнили във вече изпратените формуляри. Даваме възможност да се нанесат тези корекции - все пак, става въпрос за сериозен избор на бъдещето на децата поне за следващите няколко години, коментира Георгиева. 
Друг проблем наложил спешно да се потърси решение от просветното министерство. Ученик, който от първи до седми клас е учил в Националното училище по изкуствата, се оказал... без оценка по изобразително изкуство в свидетелството си за завършен 7 клас. А тази оценка е балообразуваща за паралелката по интериорен дизайн за две от професионалните гимназии в Русе, в едната от които момчето кандидатства. 
Оказва се, че тъй като НУИ е с принципал не МОН, а Министерството на културата, в него учебният план се различава от този в обикновените училища. Така децата в НУИ от 1 до 7 учат "Рисуване" и "Живопис" и накрая имат две оценки по тези предмети, но не и по "исканата" в ПГДВА и ПГСАГ бележка по "Изобразително изкуство". Веднага написах доклад до министъра и имам уверението, че в МОН ще вземат решение в полза на детето, каза Георгиева.