Ден след работната среща на председателя на Сдружението на работодателите в народната просвета в България Диян Стаматов, в Русе пристигна председателят на Сдружението на директорите в средното образование в Република България Асен Александров, който се срещна с шефове на училища и детски градини. И трите сдружения - освен нашите две, има и едно на директорите на частните училища, си партнираме много добре, каза Александров. 
Проектът на образователното министерство за Стратегия за възпитанието, наредбата за „физическата среда“ - модернизирането на школските сгради, електронните дневници и други теми бяха в центъра на вниманието на вчерашната среща.
Александров разказа, че е изпратил в МОН свои бележки за административната тежест, която обременява директори. Нарекъл ги „Под игото на справките“. От 4-5 години предлагам да направим платформа за справките, където да бъде събрана публично достъпна информация и всеки, който се нуждае от нея, да може да я ползва, без да отнема ценно време на колегите, каза Асен Александров, който по специалност е математик и информатик. Но като имаш тази справка, какво ще стане по-добре, зададе риторичен въпрос той. И предложи експеримент: в Русе, примерно, една година директорите да не дават нито една справка, а в Плевен „да ги спукат от справки“. И да видим след една година дали в Русе образованието „ще се срути“, завърши Александров. 
В оживената дискусия се включиха много директори, които споделяха проблеми от пряката си работа. Опит и предложения споделиха също и началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и директорът на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. А председателят на русенската структура на сдружението Енчо Енчев поднесе на двете букети цветя.